Peste 300 de porci eutanasiați la Tălpigi, din cauza pestei africane

Peste 300 de porci au fost eutanasiați în cursul zilei de sâmbătă în satul gălăţean Tălpigi, din cauza pestei porcine africane.

Potrivit Prefecturii Galaţi, focarul apărut într-o gospodărie din satul Tălpigi, comuna Ghidigeni, a determinat luarea deciziei de a fi ucişi toţi cei 328 de porci din localitate. Echipele mixte au început eutanasierea suinelor din cele 102 gospodării ale satului sâmbătă dimineaţă.

S-a decis, de asemenea, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, a ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala. A fost instituită, în acelaşi timp, o zonă de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii.

În judeţul Galaţi au fost confirmate în acest an 16 focare de pestă porcină africană şi au fost sacrificaţi, în total, circa 1.300 de porci. La nivel naţional, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 746, în 23 judeţe. Cele mai multe focare active sunt în Teleorman (247), Dolj (113) şi Giurgiu (108).

Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin sau tratament pentru această boală.

Articolul precedentO maşină în care se afla o familie a luat foc într-un accident grav
Articolul următorTransferuri din Bosnia şi Serbia pentru echipa de volei CSU Belor Galaţi