Pestă porcină africană în alte două localităţi gălăţene

pesta

Focare de pestă porcină africană au fost confirmate în alte două localităţi gălăţene, comuna Schela şi satul Slobozia Corni din comuna Ghidigeni.

Ambele focare au fost localizate în exploataţii aflate în zonele de extravilan ale celor două localităţi. La Schela, au fost depistaţi bolnavi trei porci adulţi şi nouă porci de trei luni, iar la Slobozia Corni este vorba despre o gospodărie în care au fost găsiţi doi porci. În ambele cazuri, Laboratorul Sanitar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău a confirmat existenţa genomului viral al pestei porcine africane.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit miercuri, a decis sacrificarea tuturor porcilor din cele două gospodării. În acelaşi timp, autorităţile au dispus plasarea gospodăriilor sub supraveghere, ceea ce presupune: interzicerea mişcării porcinelor, interzicerea accesului persoanelor străine, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, furajelor şi ustensilelor.

În plus, în judeţul Galaţi există şi două suspiciuni, în gospodării aflate în extravilanul localităţilor Negrileşti şi Tuluceşti. Acestea nu au fost deocamdată confirmate de laboratul din Bacău.

Focarele de pestă deja confirmate în ultima perioadă sunt la Braniştea, Independenţa, Frumuşiţa, Şerbeştii Vechi, Schela şi Ghidigeni. De la începutul anului, în judeţul Galaţi s-a dispus uciderea a 74 de porci.

Articolul precedentCombinatul Siderurgic sprijină secția de neonatologie a Spitalului Județean
Articolul următorO nouă „recoltă” de şoferi beţivi pe drumurile judeţului