Nişte indivizi încearcă să plaseze bancnote false de 100 de lei la chiocurile şi micile magazine din oraş, profitând de aglomeraţia specifică sărbătorilor.

Vânzătoarele de la trei chioşcuri au recunoscut bancnotele false, dar plasarea lor în grabă ar putea funcţiona în altă parte.

Diverşi indivizi, aparent foarte grăbiţi şi dornici să cumpere produse ieftine cu bani mari, s-au prezentat cu predilecţie la magazinele mici, de genul chioşcurilor sau consignaţilor din Galaţi.

În trei cazuri, înregistrate la chiocuri aparţinând cotidianului „Viaţa liberă”, vânzătoarelor le.a fost înmânată câte o bancnotă de 100 de lei. Încercările de plasare a bancnotelor false s-au petrecut în zone diferite, în Micro 40 (Liceul Metalurgic), Complexul Siret şi Ţiglina I, indivizii cerând un pachet de ţigări.

Persoanele care au încercat păcăleala erau persoane grăbite, care coborau rapid din vreo maşină sau spuneau că se grăbesc, sub pretextul că au parcat într-un loc interzis. Din fericire, niciuna dintre tentative nu a reuşit, vânzătoarele realizând înşelăciunea şi refuzând banii.

Comercianţii trebuie să fie atenţi la bancnotele de valoare mare, atunci când produsul cerut este ieftin. Altfel, escrocul primeşte un rest consistent, în bani adevăraţi. Potrivit unui raport BNR, în 2017, bancnota de 100 de lei a fost cea mai falsificată, înregistrându-se 4.664 de bucăţi contrafăcute.