Spectacol de datini şi obiceiuri în fața Catedralei din Galați, astăzi, în cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile”.

Ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, festivalul a adunat anul acesta , potrivit organizatorilor, 400 sute de participanţi. Timp de câteva ore, aceştia le-au împărtăşit gălăţenilor din bucuria de a petrece sărbătorile de iarnă potrivit tradiţiilor din străbuni.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile”, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Consiliul Județean Galaţi, a început încă de sâmbătă seară, când grupurile de colindători au susținut un spectacol pe scena Teatrului Dramatic ”Fani Tardini”.

Duminică, la prânz, grupruile de colindători și urători s-au adunat pe esplanada Catedralei Arhiepiscolale, unde au primit binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian Crăciun, arhiepiscopul ”Dunării de Jos”.

Fiecare grup a colindat apoi conform obiceiului din zona de provenienţă. „Avem mai multe grupuri participante din Galaţi, Tulcea, Vrancea, Neamț, Botoșani și Iași. Este deja o tradiţie acest festival şi vrem să arătăm gălăţenilor că avem obiceiuri frumoase, pe care trebuie să le păstrăm”, a declarat Paul Buța.

Cu mic, cu mare, păstrăm tradiţia

Gălăţenii prezenţi la catedrală au avut ocazia să asculte colinde cântate de ansambluri formate din persoane cu vârste diferite, de la copii de grădiniţă până la vârstnici.

„Respectăm tradiția cu capra, ursul și cu colinda. Încercăm să îi învățăm și pe tineri pentru că ei trebuie să ducă aceste obiceiuri mai departe”, ne-a spus un colindător mai în vârstă, din zona Vrancei.

”Am venit cu căiuții, cu măștile, așa cum se face în zona noastră, la Iași. Sunt obiceiuri frumoase, care trebuie duse mai departe”, ne-a spus un tânăr din Iași.

Gălățenii veniţi în faţa Catedralei s-au bucurat de spectacol. După ce au terminat de colindat, participanţii au primit ceai cald, covrigi și nuci, potrivit tradiției.

Foto: Iulia Kelt

Articolul precedentPeste o sută de patrule de poliţişti locali vor asigura ordinea în zilele de Crăciun
Articolul următorNişte indivizi încearcă să plaseze bancnote false de 100 de lei