Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit astăzi pentru a dispune măsurile care se impun în condiţiile de confirmare a virusului pestei porcine africane atât la porci domestici, cât şi la porci mistreţi. Confirmarea a venit de la Institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.


Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, a precizat că sunt două confirmări de pestă, una pe porc mistreţ, una pe porc domestic.

La Independenţa au fost ucişi 16 porci. Conform bazei naţionale de date sunt 223 de porci în această comună, dar autorităţile au dispus un recensământ pentru a afla câţi porci sunt în acest moment în viaţă şi pentru a actualiza baza de date.

„Avem, pe Fondul de Vânătoare nr. 30 de la Suceveni, confirmare la trei porci mistreţi din cinci găsiţi morţi, pentru virusul pestei porcine africane. La porcul domestic a venit confirmarea diagnosticului de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru exploataţia din Independenţa.

Au fost ucise animalele din focar imediat după apariţia suspiciunii, punerea sub supraveghere a zonei, catagrafierea tuturor suinelor din comuna Independenţa. În colaborare, continuă campania de informare a cetăţenilor”, a explicat directorul DSVSA Galaţi.

Direcţia Silvică a luat măsuri de precauţie

Directorul Direcţiei Silvice, Valentin Hahuie, ne-a explicat  că s-au luat deja toate măsurile de precauţie pentru extragerea tuturor exemplarelor de pe acel fond de vânătoare pe baza cotei de vânătoare aprobate de Ministerul Apelor şi pădurilor.

„Deja mai avem de extras doar şase exemplare din cota aprobată. Unul dintre cele mai importante fonduri de vânătoare la mistreţi, din păcate, a fost infestat cu această boală.

Eu, ca inginer silvic, sunt îngrijorat pentru că credeam că animalele sălbatice au o rezistenţă mult mai bună decât animalele domestice la boli. M-a îngrijorat şi mai tare pentru că sunt boli care vin şi la ovine şi caprine, avem acolo un fond bun şi de căpriori.

Până acum sunt cinci porci mistreţi vânaţi, de acum 90 de zile, de când a apărut primul focar de infecţie în Suceveni, fondul nr. 30 intrând în aria respectivă. Din mistreţii vânaţi nu a fost niciunul cu pestă”, a precizat Hahuie.

Mistreţul migrează şi 30 de kilometri pe zi, a mai adăugat specialistul, dacă nu are hrană sau confort, el migrează ca un vector de răspândire a bolii.

„Pe fondul 30 de vânătoare Suceveni sunt 32 de porci, cota de vânat aprobată este de 16, pe care noi trebuie să o realizăm integral. Nu am avut o cotă suplimentară, iar obligativitatea era ca în 90 de zile să extragem toată cota. Este o vânătoare foarte grea în perioada aceasta, dar trebuie făcută, pentru a nu răspândi mai mult boala. Din cifre mai avem de extras şase, pe care îi căutăm.”, a mai spus directorul Direcţiei Silvice.

Vânătorii gălăţeni sprijină eforturile de izolare a focarelor

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi sprijină şi ea demersurile autorităţilor, a declarat directorul Adrian Alexandru.

„Facem patrule mixte în fiecare zi, cu vânătorii şi paznicii de vânătoare pe care îi avem angajaţi. Mai mult decât atât, am luat la pas toate pădurile şi toate câmpurile, nu am descoperit niciun cadavru. Suntem într-o alertă continuă, mai ales că ne afectează şi focarul de la Vrancea. Lumea a înţeles că trebuie să mergem la vânătoare să luăm probe pentru a limita răspândirea pestei. Anul trecut am avut ca şi cotă 182 de mistreţi şi am realizat până la finalul sezonului, care se încheie pe 14 mai, 153, acum din 348 de capete ca şi cotă avem 88, deci stăm mult mai bine.”

Porcii împuşcaţi stau în Centrul de Colectare a Vânatului la Galaţi, Tecuci sau Maţa Rădeanu până când ies buletinele de analize, inclusiv pentru pestă şi trichină, şi apoi sunt împărţiţi între vânători.

Articolul precedent„Jack şi fasolea fermecată”, pentru copii, duminică în sala Teatrului „Fani Tardini”
Articolul următorScandal între un taximetrist şi un pasager din cauza unei curse prea scumpe