”Mie nu mi se poate întâmpla….” Aceasta este atitudinea pe care o au multe persoane când vine vorba despre posibilitatea de a deveni victime, în cazul săvârșirii unei infracțiuni.

În vederea conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei conduite preventive, în raport cu siguranța personală și a bunurilor proprii, polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați și specialiști ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați au organizat o activitate de informare în Piața și Parcul din cartierul Micro 17.

Activitatea a urmărit transmiterea de materiale și recomandări în vederea prevenirii furturilor din locuințe, punându-se accent pe noul mod de operare folosit de infractori, în contextul realizării recensământului populației și locuințelor. Cetățenilor li s-a  recomandat să fie precauți, să solicite și să verifice documentele pe care recenzorul le prezintă.

De asemenea, au fost purtate discuții în vederea prevenirii traficului de persoane, în scopul exploatării prin muncă, subliniind că trebuie să fie foarte atenți la documentele pe care le semnează, în momentul în care se hotărăsc să plece să muncească în străinătate, și care sunt instituțiile unde pot solicita consiliere și sprijin în cazul în care devin victime.
    
În vederea prevenirii furturilor din locuință este bine să aveți în vedere următoarele recomandări:

•    Chiar şi atunci când vă aflaţi acasă, manifestaţi atenţie sporită în verificarea sistemului de închidere a uşii de acces. Pentru a sustrage diverse bunuri sau valori din locuinţa dumneavoastră, infractorii nu au nevoie decât de o uşă/fereastră deschisă şi câteva minute de neatenţie din partea proprietarului.
•    În cazul în care vă pregătiţi de concediu, luaţi în calcul faptul că locuinţa dumneavoastră rămăne “singură”! La plecarea în vacanţă verificaţi dacă aţi încuiat uşa apartamentului, dacă aţi închis ferestrele, uşa de la balcon etc.. De asemenea, este recomandat să nu păstraţi în casă sume importante de bani, să nu postați pe rețelele de socializare faptul că plecați pentru o anumită perioadă şi să nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi. Dacă aveţi o persoană de încredere rugaţi-o să supravegheze şi locuinţa dumneavoastră şi să vă ridice corespondenţa sau eventualele obiecte care vă sunt livrate periodic la domiciliu, pentru ca absenţa dumneavoastră să nu fie observată. 
•    În cazul în care la ușa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau cumpără diverse produse, evitați-le și nu le permiteți accesul în locuință.
•    Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineţi cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate.

•    În cazul în care constataţi că aţi fost victima unui furt din locuinţă, anunţaţi de urgenţă poliţia folosind apelul unic 112  şi încercaţi, pe cât posibil, să nu modificaţi locul săvârşirii infracţiunii!

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentRealitatea a avut dreptate: George Dorobanțu, directorul Companiei Aeroporturi București, schimbat din funcție
Articolul următorPrimăria Galați începe de luni o nouă etapă de deratizare, dezinsecție, dezinfecție