Medicii de familie gălățeni sunt nemulţumiţi de bugetul pentru anul 2019 și spun că sumele alocate în plus abia acoperă costurile suplimentare generate de inflaţie.
În proiectul de buget pentru 2019, banii alocaţi medicinei de familie vizează o creştere de 6 la sută faţă de anul trecut. Potrivit medicilor, acest nivel de finanţare este de natură să „arunce medicina de familie în criză”, după ce în 2018 cabinetele au funcţionat în regim de „supravieţuire”.
În condiţiile în care personalul medical din unităţile sanitare de stat a beneficiat de finanţări mărite cu până la 100 la sută, medicii de familie au aşteptat o reparaţie a acestor inechităţi, se arată într-un comunicat al Societății Naţionale de Medicina Familiei.
La Galați, „nici măcar creşterea facturilor la gaze, energie electrică şi apă nu o putem acoperi. Mai mult, au crescut foarte mult redevenţele pentru spaţiile în care funcţionează cabinetele”, a declarat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului medicilor de familie din Galaţi. Conform medicului citat, dacă în 2018 chiria anuală pentru un cabinet care funcţiona într-o clădire a Primăriei Galaţi costa în jur de 2.800 de lei pe an, acum se plăteşte, pentru acelaşi spaţiu, peste 5.800 de lei.