Cu „tarif de principiu” aprobat, gigacaloria se facturează tot la preţul vechi

Cu „tarif de principiu” aprobat în Consiliul Local, gigacaloria se facturează la Galaţi tot la preţul vechi, pentru că ANRE nu a avizat încă modificarea.

Consiliul Local Galaţi a aprobat, în şedinţa din 11 decembrie 2018, un tarif nou pentru gigacalorie, sub titulatura „tarif de principiu”, în valoare de 395,4852 lei/Gcal. Societatea de distribuţie Calorgal continuă însă să facturează energia termică pentru populaţie la tariful vechi, de 200,57 lei/Gcal inclusiv TVA, stabilit la 1 ianuarie 2018.

Pentru a deveni preţ de facturare, „tariful de principiu” are nevoie de avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care nu se ştie când va fi dat, surse neoficiale indicând ca termen chiar şi luna aprilie. Noul preţ al gigacaloriei va intra în vigoare abia când se va primi avizul favorabil al ANRE.

După primirea avizului, urmează să fie convocată o nouă şedinţă de Consiliu Local, în care aleşii să aprobe valoarea subvenţiei. Astfel, e foarte posibil ca noul preţ pentru populaţie să fie mai mic decât „tariful de principiu”. Preţul folosit în momentul de faţă de Calorgal este de 470,81 lei, din care populaţia plăteşte 200,57 lei, iar subvenţia de la bugetul local are valoarea de 270,24 lei/Gcal.

Articolul precedentMedicii de familie gălățeni, nemulţumiţi de bugetul pentru 2019
Articolul următorPatru ofertanţi pentru iluminatul stradal al Galaţiului