Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri lista tuturor statelor cu risc epidemiologic ridicat. Măsurile urmează să fie aplicate de sâmbătă, 6 martie, de la ora 21:00. Pe lista cu cele 52 de țări, Bulgaria a reintrat, iar Elveția și Portugalia au fost excluse.

Potrivit Hotărârii CNSU numărul 15 din 5 martie 2021, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile. 

„Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre.

Art.2 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 11 din 19.02.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa la prezenta hotărâre”, potrivit Hotărârii CNSU nr.15/5 martie 2021.

Reducerea carantinei în anumite condiții

Perioada de carantină poate fi redusă la 10 zile, dacă se prezintă un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în ţară. Persoanele care fac un test PCR în a opta zi de carantină şi au un rezultat negativ, pot ieşi după zece zile.

Care persoane scapă de carantină – EXCEPȚII

– Persoanele scutite de carantină sunt cele care dovedesc că s-au vaccinat şi au trecut cel puţin zece zile de la administrarea celei de-a doua doze (rapel).

– Persoanele care au avut COVID-19 în ultimele 90 de zile, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la momentul la care au fost confirmate pozitiv. Este acceptat și un test de anticorpi pentu a demonstra că persoanele respective au avut boala.  

Pe lângă actualizarea listei statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic, CNSU a decis ca este permisă continuarea studiilor cu prezență fizică la școală pentru elevii din anii terminali, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar doar în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

Accesează pagina Realitatea.NET Coronavirus pentru informații LIVE – VEZI AICI bilanțul Covid.

LISTA GALBENĂ A STATELOR cu risc epidemiologic – CARANTINĂ obligatorie

Lista intră în vigoare de la data de 06.03.2021, ora 21:00.

Cehia 
San Marino 
Muntenegru 
Estonia 
Seychelles 
Insulele Turks si Caicos
Monaco 
Israel 
Bahrain 
Slovacia
Serbia
Malta 
Liban 
Slovenia
Letonia 
Albania 
Iordania
Suedia 
Saint Lucia
Andorra 
Ungaria 
Aruba 
Emiratele Arabe Unite 
Franța 
Luxemburg 
Republica Moldova 
Palestina
Maldive 
Olanda 
Italia 
Brazilia 
Antigua si Barbuda
Puerto Rico
Polonia 
Kuweit
Barbados
Austria
Peru 
Belgia
Macedonia de Nord
Statele Unite ale Americii
Kosovo 
Uruguay
Chile 
Spania 
Bulgaria 
Cipru
Qatar
Lituania 
Paraguay 
Marea Britanie
Africa de Sud

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentMinistrul Educației anunță renunțarea la masca de protecție în timpul orelor de sport: „Este un lucru foarte important”
Articolul următorSC Oțelul Galați a câștigat cu 4-0 ultimul amical înaintea reluării sezonului de Liga a 3-a