Deşi a avut un an destul de agitat, atât din cauza conjuncturii de piaţa de profil, cât şi din cauza unei relaţii destul de tensionate cu propriii angajaţi, Şantierul Naval Damen Galaţi aterminat anul 2017, potrivit datelor Ministerului Finanţelor,  cu un profit net de 11,06 milioane de lei, de zece ori mai mare decât în anul anterior.

SN Damen Galaţi a avut o cifră de afaceri de aproape 531,8 milioane de lei, în scădere faţă de 2016 cu 16,52 milioane de lei, dar mai mare cu 28,44 milioane de lei în 2015. Dar cifrele nu trebuie luate ca atare, întrucât procesul de producţie dintr-un şantier naval se întinde pe parcursul a mai mulţi ani, rezultatele financiare fiind judecate la final de etapă.

Şantierul naval gălăţean a livrat anul trecut peste 20 de nave, ca în ultimii ani. Mare parte a comenzilor au reprezentat-o navele de dimensiunii medii, dar Damen a avut şi are şi proiecte ambiţioase, cum ar fi spărgătorul de gheaţă destinat Australian Antarctic Division, la care lucrările au început la sfârşitul anului trecut. Construcţia navei este estimată la 200 milioane de dolari, dar contractul – de aproximativ 1,2 miliarde de dolari – include proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei.

SN Damen Galaţi a avut anul trecut 2.271 de angajaţi, cu doar 20 mai mult decât în 2016. Acum, şantierul naval are nevoie de oameni calificaţi, dar aceştia sunt foarte greu de găsit, mulţi dintre cei mai buni plecând din ţară. Anul trecut în august, nemulţumiţi de salarii, angajaţii au făcut un protest spontan, care a fost dezamorsat prin negocierea unor noi grile de salarizare, dar şantierul are în continuare nevoie de personal.

Articolul precedentReîntâlnire cu Galaţiul anului 1918
Articolul următorVaccinul hexavalent ar putea ajunge la sugari abia în iulie