Direcţia Judeţeană de Statistică Galaţi a prezentat în Comisia de Dialog Social desfăşurată marţi, 29 martie 2022, la Prefectura Galaţi, o informare privind stadiul desfăşurării Recensamântului Populaţiei şi Locuinţelor în județul Galați. În perioada 01 februarie – 13 martie 2022 s-a realizat colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative. În perioada 14 martie – 15 mai 2022 se desfăşoară colectarea online a înregistrarilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea online. Ultima etapă este perioada 16 mai – 31 iulie 2022 când se va realiza în teren colectarea prin interviu faţă în faţă asistată de calculator, a înregistrărilor individuale pentru acele persoane, clădiri şi locuinţe pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

Judeţul Galaţi a început acest Recensământ de la o populaţie estimată, comunicată de Institutul Naţional de Statistică, de 489.476 locuitori din care în mediul urban, 265.325 locuitori care se regasesc în cele 2 municipii şi cele 2 oraşe astfel: Municipiul Galaţi – 226.019 locuitori, Tecuci – 30.985 locuitori, oraş Bereşti – 2.269 locuitori şi oraş Tîrgu Bujor – 6.052 locuitori. În mediul rural, în restul de 61 de UAT-uri, populaţia estimată este de 224.151 locuitori.

Sectoarele de recensämânt au fost configurate în aplicatia WebGis pornind de la numärul de locuinte din fiecare localitate, confirmat de UAT-uri, rezultând sectoare care variazä între 460 locuinte 620 de locuinte/sector, în functie de märimea UAt-ului. Pentru judetul Galați s-au configurat 430 sectoare de recensämânt, din care 192 sectoare în municipiul Galați, 24 sectoare în Tecuci, 3 sectoare în Berești, 5 sectoare în Târgu Bujor 206 sectoare în cele 61 UAT-uri comunale.

„Putem spune că la o săptămână de la debutul perioadei de autorecenzare, mai exact după 14 zile, situaţia autorecenzării în judeţul Galaţi se prezinta astfel: 38911 de chestionare completate au fost trimise pe serverul RPL situând judeţul Galaţi pe locul 14 ca număr de chestionare completate. Cifra nu reprezintă şi numărul de persoane recenzate, parte din aceste chestionare pot cuprinde doar date legate de locuinţele secundare neocupate. Nu putem vorbi de o ierarhie a UAT-urilor fruntaşe pentru că ele diferă din punctul de vedere al populatiei rezidente estimate, dar cu siguranţă putem spune că există şi localităţi în cadrul unor UAT-uri, unde dupa 9 zile există 1 singur formular pe server. România are nevoie acum, în anul 2022, mai mult ca niciodată, de un recensământ bine făcut şi corect. Rezultatele recensământului vor fi oglinda populaţiei rezidente a ţării şi a condiţiilor de locuit la 1 decembrie 2021 şi caracteristicile sale demografice, economice, culturale şi educaţionale la nivel de localitate. Rezultatele RPL – runda 2021 vor fi extrem de utile în fundamentarea politicilor publice, strategiilor şi programelor de dezvoltare naţională, regională, judeţeană, precum şi a programelor de dezvoltare economică şi socială locale. Succesul realizării RPL-runda 2021 depinde de fiecare dintre noi, nu numai de Institutul Naţional de Statistică şi celelalte instituţii colaboratoare”, a declarat Anca Simona Popescu.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentASF: Ziua Educației Financiare, un demers binevenit atât pentru consumatori, cât și pentru piețe
Articolul următorA început eliberarea permiselor de protecţie temporară pentru persoanele refugiate din Ucraina