Comisia Europeană (CE) a amânat anunţata revoluţie continentală a internetului, în urma căreia 10.000 de oraşe şi sate din Europa, inclusiv 13 din judeţul Galaţi, ar fi trebuit să aibă acces gratuit la reţele publice de tip wireless. Oficialii europeni au anunţat că au fost anulate toate cererile depuse, din cauza unor probleme de organizare.

„Agenţia Executivă pentru Inovare şi Reţele a Comisiei Europene a decis să anuleze prima cerere de proiecte, lansată pe 15 mai. În urma unei investigaţii aprofundate, s-a ajuns la concluzia că solicitanţii nu şi-au putut depune cererile în condiţii de egalitate, din cauza unei erori tehnice”, se menţionează într-un comunicat postat pe portalul oficial www.wifi4eu.eu.

Comisia Europeană a anunţat acest program la jumătatea lunii martie a acestui an, costurile totale fiind estimate la 120 milioane de euro, bani proveniţi din bugetul UE. „Ne propunem să echipăm fiecare localitate cu acces gratuit la Wi-Fi în jurul centrelor publice, până în 2020”, spunea, la momentul respectiv, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Dintre cele 10.000 de unităţi administrativ-teritoriale înscrise, circa 800 sunt din România, judeţul Galaţi având 13 localităţi în program: oraşele Galaţi şi  Tg. Bujor și comunele Barcea, Corod, Drăgănești, Independența, Liești, Oancea, Pechea, Slobozia Conachi, Șendreni, Tudor Vladimirescu și Valea Mărului. Localitățile selectate ar fi beneficiat de finanțare nerambursabilă de câte 20.000 de euro pentru reabilitarea infrastructurii de conectare la internet, fiind, în schimb, obligate să asigure mentenanța sistemului și plata abonamentului timp de 3 ani.

O nouă cerere de proiecte va fi lansată în toamna lui 2018 (data exactă nu a fost încă anunţată), imediat ce se finalizează intervenţiile tehnice. Potrivit CE, localităţile înregistrate pe 15 mai nu vor trebui să reia înscrierea.

Articolul precedentMulţi gălăţeni conduc beţi sau vorbind la telefonul mobil
Articolul următorGospodării inundate şi trafic îngreunat în judeţul Galaţi