Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a desfăşurat, în perioada aprilie – iunie 2021, 437 de acţiuni de verificare, având la bază 17 tematici naţionale sau proprii de control şi soluţionarea a 286 de sesizări şi reclamaţii primite din partea consumatorilor, finalizate în proporţie de 99%. În acelaşi interval de timp, au fost realizate 350 de acţiuni de informare, educare şi consiliere a consumatorilor şi operatorilor economici privind modificările legislative în domeniu.

În ceea ce priveşte activitatea de control, CJPC Galaţi a desfăşurat în perioada menţionată 420 de acţiuni de supraveghere a calităţii produselor şi serviciilor structurate astfel: pe piaţa produselor alimentare – 33% din numărul total al acţiunilor, pe cea a produselor nealimentare – 34%, pe cea a prestărilor de servicii – 30%, iar în domeniul serviciilor şi produselor financiare – 3%. În urma acestora, au fost aplicate 145 amenzi contravenţionale, în valoare de 382.900 lei, şi 151 de avertismente.

Sancţiunilor menţionate li s-au adăugat şi măsuri complementare de oprire definitivă de la comercializare a unor produse în valoare de circa 14.000 lei şi de oprire temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste 290.000 lei. În urma controalelor realizate în această perioadă, consumatorii au fost despăgubiţi cu sume care se ridică la un total de peste 140.000 lei.

În ceea ce priveşte cele 286 de sesizări şi reclamaţii primite de la consumatori, acestea au avut următoarea structură: 11 % – produse alimentare; 34 % – produse nealimentare; 50 % – prestări servicii; 5 % – servicii şi produse financiare, informează CJPC Galaţi.

Sursa: Realitatea de Galati