Gălăţenii din blocul B8, cartierul Mazepa I, vor rămâne în casele lor pe propria răspundere, dacă se va impune relocarea, iar ei nu vor dori să se mute.
Deocamdată, autorităţile locale nu ştiu nici cauza accidentului de teren, nici cât de afectat este blocul şi nici ce măsuri se impun, expertizele fiind în desfăşurare. Situaţia blocului B8 din Mazepa I, afectat de un accident de teren, a constituit unul dintre subiectele conferinţei de presă susţinute ieri de primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. Firma Proexrom Iaşi se ocupă de expertiza geo pentru 86.000 de lei, iar Proconrim va efectua expertiza structurală pentru 17.000 de euro, durata contractelor fiind de zece zile. Primăria îşi asumă în totalitate costurile pentru că, fiind, potrivit primarului, o situaţie de urgenţă.
Forajele în zonă au început de o săptămână
„În momentul de faţă, o evaluare finală a acestui fenomen nu avem. Am început, de mai bine de o săptămână, forajele în zonă. Situaţia nu e nici cea mai gravă, dar nici foarte bună. Pare că solul şi blocul tind să se stabilizeze. Din măsurătorile care ne parvin zilnic, mişcările au mai scăzut ca intensitate. Pare că această mişcare nu e doar într-un colţ, ci şi în celelalte colţuri ale blocului, ceea ce înseamnă că el revine, cumva, pe poziţii. Nu e nici primul şi nici ultimul bloc care a suferit sau va suferi de astfel de tasări”, a spus primarul Ionuţ Pucheanu, adăugând că este un imobil construit înainte de cutremurul din ’77, care nu are subsol tehnic, iar cartea tehnică nu este nici ea de găsit.
E posibil ca terenul să se fi îmbibat cu apă
„Se pare că, din cauza unor acumulări de apă din zona respectivă, pământul pare extrem de îmbibat cu apă. E posibil ca unul dintre motivele care au dus la situaţia cu care ne confruntăm să fie numeroasele avarii pe care le-a înregistrat Apă
Canal. La toate aceste întrebări vor răspunde experţii, n-aş putea să vă spun cine este de vină. Dacă se va demonstra că cei de la Apă Canal sunt vinovaţi, ne vom îndrepta împotriva lor în instanţă, în vederea recuperării cheltuielilor pe care Primăria le-a făcut cu acest bloc”, a spus Pucheanu.
O nouă anchetă socială
Se va face o nouă anchetă socială, pentru se determina necesităţile locatarilor. „La prima analiză, doar nouă dintre cei care locuiesc acolo ar fi avut nevoie de o relocare într-o locuinţă pusă la dispoziţie de Primărie. Imediat ce se va finaliza ancheta socială, vom avea o situaţie exactă. Dacă se va impune relocarea, pot rămâne să locuiască acolo doar în urma unei declaraţii pe propria răspundere că îşi asumă eventualele neplăceri”, a precizat primarul.
Primăria aşteaptă acum ca expertul să spună cât de afectată este structura blocului, ce măsuri se impun, dacă va fi necesară reabilitare completă sau parţială şi mai ales dacă locatarii trebuie evacuaţi.
Faptul că, în acest moment, Primăria a scos la licitaţie un contract în valoare de 10,2 milioane de lei, pentru înfrumuseţarea zonei cuprinse între Potcoava de Aur şi strada Roşiori, nu pare ciudat pentru administraţia publică: „Lucrările de înfrumuseţare pot întârzia oricât este nevoie pentru a rezolva eventualele probleme ce se vor găsi în subsol”.