Gara din Galaţi găzduieşte un tren cu vagoane vechi de 100 de ani

În Primul Război Mondial, garnitura asigura alimentarea cu combustibil a liniei frontului

Gara din Galaţi găzduieşte, începând de miercuri, un tren cu vagoane vechi de 100 de ani, care asigura alimentarea cu combustibil a liniei frontului, în Primul Război Mondial.

Trenul de epocă, care va rămâne expus la Galaţi timp de cinci ani, a deservit chiar zona de glorie Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz. Garnitura asigura motorină şi benzină pentru camioane şi păcură pentru locomotivele cu abur.

Cel mai vechi dintre vagoanele trenului a fost construit în 1891, în Franţa. Celelalte două vagoane au fost puse pe şine în 1913, respectiv, 1916 şi provin din Franţa şi Germania. Locomotiva, cu cazane cu abur, este mult mai „tânără”, fiind construită în 1934, la uzinele „Malaxa” din Bucureşti.

Cele trei vagoane au fost folosite până în 1955, iar locomotiva a fost scoasă din serviciu în anii ’70. Cu toate acestea, directorul CFR Marfă Galaţi, Mihai Ştefan, susţine că trenul poate circula şi acum. „Nu mai e funcţional pentru că a staţionat o perioadă îndelungată, cred că 50 de ani. După o revizie tehnică, locomotiva poate fi alimentată şi pus foc la cazan”, a explicat Mihai Ştefan.

Conform specialiştilor prezenţi la inaugurarea exponatului, această garnitură de tren poate să meargă cu o „iuţeala maximă” de 60 km pe oră. La ceremonie au fost prezenţi foști mecanici, dar și zeci de gălățeni curioşi să vadă trenul ale cărui componente sunt chiar cele originale.

Articolul precedentOnyeka s-a despărţit de Oţelul, după 28 de minute jucate şi două goluri înscrise
Articolul următorProcurorul Mihaela Leu este noul şef al DNA Galaţi