Cu şase îmbolnăviri provocate de virusul West Nile, dintre care una soldată cu decesul bolnavului, Galaţiul este unul dintre judeţele puternic afectate de acest virus, până în acest an exotic pentru România.
Potrivit unui anunţ al Ministerului Sănătăţii, au fost înregistrate până pe 6 septembrie, peste 165 de cazuri de meningite şi meningo-encefalite cauzate de acest virus. Instituţia precizează că 17 persoane au murit din cauza infecţiei cu acest virus, transmis prin înţepătură de ţânţar, şi cere autorităţilor locale să continue măsurile de dezinsecţie în localităţi, pentru a preveni răspândirea infecţiei.
Ploile, factor favorizant în răspândirea virusului
Conform informaţiilor făcute publice de Ministerul Sănătăţii, virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de ţânţari, răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Printre factorii favorizanţi pentru transmiterea virusului se numără şi ploile, care au făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală.
Potrivit ministerului, în Galaţi şi în restul judeţelor în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a se elimina riscul de transmitere prin transfuzii, s-au luat măsuri suplimentare de siguranţă. Astfel, donarea de sânge se amână în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecţia cu West Nile. Concret, persoanele care au făcut infecţia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.
Cum vă puteţi proteja de o eventuală îmbolnăvire
Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor. Este util să vă îmbrăcaţi mai bine, pentru a vă acoperi pielea altfel expusă. Folosirea substanţelor repelente, precum și a plaselor de protecţie la ferestre, este de asemenea necesară. Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personală împotriva infectării cu virusul West Nile, mai arată Ministerul Sănătăţii.
Infecţia nu se transmite de la om la om
Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Circa 80 la sută din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apare febra, durerea de cap intensă, durerile musculare, vărsăturile şi erupţiile cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele de peste 60 de ani, cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.