Fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării, care din 1968 găzduieşte Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia”, va fi reabilitat cu fonduri norvegiene, conform unei declaraţii a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea.

În cadrul ultimei şedinţe a CJ, a fost aprobat un acord între Biblioteca „V. A. Urechia” şi Consiliul Judeţean, pentru derularea investiţiei „Restaurare şi amenajare sediu Comisia Europeană a Dunării”, acesta fiind primul pas necesar în vederea accesării fondurilor europene.

„Am identificat surse de finanţare pentru restaurarea clădirii în care funcţionează Biblioteca Judeţeană şi în care a avut sediul Comisia Europenă a Dunării. Putem accesa aproximativ două milioane de euro pentru a reabilita complet acest edificiu cultural. În principiu, este vorba despre fonduri norvegiene, cu care vrem să reabilităm şi să consolidăm clădirea”, a declarat Costel Fotea, la finalul şedinţei CJ.

Palatul Comisiei Europene a Dunării, de pe strada Mihai Bravu nr. 6, monument istoric al Galaţiului, este o elegantă construcţie cu două etaje, în stil neoclasic. Clădirea a fost construită în perioada 1893 – 1896, a fost distrusă în Primul Război Mondial, apoi reconstruită în 1923. Sediul Bibliotecii Judeţene a fost evaluat în 2011 la peste 12,8 milioane de lei (aproape 4,4 milioane de euro).

Comisia Europeană a Dunării a fost înfiinţată în 1856, prin Tratatul de la Paris, care a pus capăt Războiului Crimeii, iar primul său sediu a fost stabilit la Galaţi. Până la construirea clădirii de pe strada Mihai Bravu, sediul Comisiei a fost în casa lui Antoni Negroponte, consul onorific al SUA la acea vreme.

Articolul precedentDescoperiri arheologice din neolitic, în curtea şcolii din Negrileşti
Articolul următorConcurs de canotci pe Dunăre, organizat de legendarul Ivan Patzaichin