Eclipsa totală de Lună care va avea loc în această seară se poate studia ca fenomen astronomic la Muzeul de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din Galaţi, care organizează o serie de activităţi dedicate evenimentului, în colaborare cu Astroclubul „Călin Popovici”.

Evenimentul astronomic major al anului vizibil în România este reprezentat de cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul al XXI-lea, fenomen cu o durată de o oră şi 42 minute. Muzeul gălăţean va marca momentul, între orele 20,00 şi 21,30, în Sala Auditorium, prin organizarea unei conferinţe ştiinţifice despre eclipsă.

De la ora 21,30 şi până la ora 1,30, vizitatorii muzeului sunt aşteptați pe terasa de observaţii astronomice, unde vor fi puse la dispoziţia publicului instrumente optice pentru observarea în bune condiţii a fenomenului astronomic. Dacă vremea nu va fi favorabilă, observaţiile astronomice nu se vor desfăşura.

Eclipsa totală de Lună de vineri, 27 iulie, va avea următoarele momente: intrarea Lunii în penumbră – ora 20,14, începutul eclipsei parţiale – ora 21,24, începutul eclipsei totale – ora 22,30, faza maximă – ora 23,21, sfârşitul eclipsei totale – ora 0,13, sfârşitul eclipsei parţiale – ora 1,19, ieşirea lunii din penumbră – ora 2,28.

Accesul publicului la evenimentele de la Muzeul de Ştiinţele Naturii se va face doar pe la poarta dinspre Trecere bac, începând cu ora 19,30. Taxa de intrare va fi de 3 lei de persoană.

Articolul precedentPeste 250 de gălăţeni, amendaţi pentru încălcarea Legii antifumat
Articolul următorUn jandarm gălăţean, accidentat grav pe trecerea de pietoni