Epidemia de rujeolă continuă să se extindă în România, aproape 14.000 de cazuri fiind înregistrate, la nivel de ţară, din 2016. Deşi boala a dus deja la moartea a 55 de persoane, majoritatea copii, încă nu există o strategie de stopare a răspândirii rujeolei, zeci de noi cazuri fiind confirmate în fiecare săptămână.

Dacă, la început, mai afectate de fenomen au fost judeţele din vestul ţării, acum, potrivit medicilor, epidemia a cuprins şi estul României, printre judeţele atinse numărându-se şi Galaţiul. De la începutul lui 2018, au fost înregistrate în judeţul Galaţi 73 de cazuri de rujeolă, conform Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. 63 de cazuri au fost confirmate serologic, cinci au fost infirmate de analizele de laborator, în vreme ce pentru restul de cinci se aşteaptă încă răspunsul de la Institutul Cantacuzino. Din fericire, în toate cele 63 de cazuri confirmate, pacienţii s-au vindecat. În urmă cu un an, însă, un bebeluş de şase luni, din Tecuci, deceda din cauza acestei boli.

Vaccinul ROR încă nu se găseşte

Din totalul de 13.871 de cazuri confirmate de rujeolă, peste 13.200 au fost semnalate la persoane complet nevaccinate. În timp ce epidemia face ravagii, vaccinul ROR (cel care oferă imunitate împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei – n.r.) nu a ajuns încă de la Ministerul Sănătăţii la direcţiile de sănătate publică din ţară. Potrivit unui document prezentat de TVR, săptămâna trecută, 21 de judeţe din ţară rămăseseră fără rezerve din acest vaccin. În judeţul Galaţi, mai erau disponibile doar 35 de doze, un număr mai mult simbolic, având în vedere necesarul real. Autorităţile au promis că, până la jumătatea acestei luni, vor fi livrate în ţară 410.000 de doze de vaccin ROR.

Boala se transmite foarte uşor

Rujeola este o infecţie virală extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolic. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte, cel mai adesea, în perioada de incubaţie a bolii, când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă niciun simptom. Vaccinarea este singura modalitate de prevenire a bolii.

Articolul precedentLicitaţie pentru evenimentele de Ziua Dunării: croaziere, muzică, paradă stradală
Articolul următorMâine începe Festivalul Internaţional al Cărţii „AXIS LIBRI”