Descoperiri arheologice din neoliticul timpuriu, bronzul târziu, perioada migraţiilor, perioada premedievală şi perioada modernă au fost făcute, în curtea şcolii din Negrileşti, de către specialiştii muzeelor de istorie din Galaţi şi Tecuci.
Arheologii au organizat, în lunile iunie şi iulie, o campanie de cercetare arheologică preventivă în situl „Negrileşti – Curtea Şcolii”, unde au fost făcute importante descoperiri, se arată într-un comunicat al Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi.
Cercetările s-au derulat în două sectoare ale sitului – „La Pin” şi „Curtea Şcolii”. În sectorul „La Pin” au fost identificate 34 de complexe arheologice, locuinţe, gropi menajere, instalaţii de ardere de uz casnic, datate în neoliticul timpuriu (cultura Starčevo-Criş), bronzul târziu (cultura Noua), perioada migraţiilor (sec. IV – V d. Hr.), perioada premedievală (sec. VIII – X) şi perioada modernă.
În sectorul „Curtea Şcolii”, cercetarea a vizat o suprafaţă unde se intenţionează construcţia unei noi grădiniţe. Aici, pe o suprafaţă de 120 mp, au fost descoperite morminte din perioada medieval târzie, urmele unei locuinţe din perioada post-romană (cultura Sântana de Mureş-secolul IV d. Hr.), precum şi un nivel de locuire din epoca bronzului, cu materiale arheologice specifice culturii Noua (mileniul II î. Hr).
Situl de la Negrileşti a fost studiat pentru prima dată în 1981
Potrivit muzeografului Costel Ilie, situl arheologic de la Negrileşti, din apropierea oraşului Tecuci, inclus în Lista Monumentelor Istorice din România, a fost studiat pentru prima dată de regretatul arheolog tecucean Mircea Nicu, în anul 1981. Situl a fost cercetat mai intens după anul 2007, în campanii preventive determinate de factori naturali (erodarea malului stâng al râului Bârlad) şi de necesităţi edilitare.
În perioada 2007-2017, au fost puse în evidenţă numeroase complexe de locuire, din diferite perioade istorice. Au fost descoperite peste 300 de complexe arheologice, locuinţe, vetre, cuptoare de uz gospodăresc şi ars ceramică, gropi menajere, morminte, încadrate cronologic în neolitic, epoca bronzului, perioada post-romană şi cea a secolelor VIII-X. Au fost, de asemenea, surprinse structuri arheologice din perioada medievală şi epoca modernă.