De Centenar, Teatrul Muzical din Galaţi a pus în scenă o operetă românească

Cu ocazia Centenarului, Teatrul Muzical din Galaţi a pus în scenă o operetă românească, a cărei premieră va avea loc sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 18,00.

Montarea operetei „Crai nou” de Ciprian Porumbescu marchează, totodată, 165 de ani de la naşterea şi 135 de ani de la moartea compozitorului. După premiera de sâmbătă, spectacolul va fi prezentat şi duminică, tot de la ora 18.00 şi tot în sala Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „N. Leonard”.

„Crai nou” este prima operetă cultă românească şi a avut premiera absolută pe 27 februarie 1882, pe scena improvizată a Şcolii Centrale din Braşov. Reprezentaţia s-a bucurat de un mare succes, astfel încât a fost reluată pe 12 şi 23 martie. Opereta „Crai nou” a fost compusă pe textul cu acelaşi nume al lui Vasile Alecsandri.

Povestea porneşte de la credinţa populară că luna nouă le aduce noroc îndrăgostiţilor. Anica şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători. Ei sunt ajutaţi de doi ţărani, pentru că ispravnicul şi jandarmii sunt pe urmele lor. În final, lucrurile se rezolvă în favoarea îndrăgostiţilor, pe care însuşi ispravnicul îi logodeşte.

Regia spectacolului gălăţean este semnată de Adrian Mărginean, iar la pupitrul dirijoral se va afla Dan Eugen Drăgoi. Preţul unui bilet este de 32,4 lei – întreg şi 21,6 lei – cu reducere pentru pensionari, elevi şi studenţi.

Articolul precedent„Pelerinajul Luminii”, tradiţie gălăţeană de Sf. Andrei
Articolul următorPeste 5.000 de gălățeni au participat la sărbătorirea Zilei Naționale