20 martie 1990, Târgu Mureș. Cinci morți – trei maghiari și doi români. Și 278 de răniți! După Revoluția din 1989, scenele de o violență ieșită din comun deschideau jurnalele de știri din toată Europa.

În decembrie 1989, românii și maghiarii luptaseră împreună pentru eliberare. Dar în ianuarie 1990, elita maghiarilor înființează UDMR, iar cea a românilor Vatra Românească. O organizație din care făceau parte ofițeri ai armatei și foști membri de frunte ai PCR. Cele două partide se acuzau reciproc de intoleranță și de influențe din partea fostei Securități. La Târgu Mureș urmează trei luni de tensiuni.

În februarie 1990, UDMR cere Consiliulului Provizoriu de Uniune Națională, CPUN – conducerea țării la acel moment, înfiițarea unor școli cu predare în limba maghiară.

Tot în luna februarie, în Târgu Mureș, încep să apară și primele atacuri la adresa simbolurilor naționale românești. Statuia lui Avram Iancu este profanată. Informațiile sunt preluate și prezentate în presa locală a vremii. În mod distorsionat, se pare. Pentru că, de la jumătatea lunii martie, în liceele și facultățile din Târgu Mureș, încep să circule bilețele defăimătoare la adresa maghiarilor.

Pe 16 martie, Rompres, agenție de presă de stat, anuntă că într-un cartier din Târgu Mureș, o farmacistă a înlocuit firma în limba română cu cea în maghiară, refuzând să mai vândă medicamente românilor. Jurnaliști din cele două țări încep să transmită informații din Târgu Mureș.

În ziua de 19 martie, Târgu Mureș ia foc. Sute de țărani români ajung cu autobuzele în oraș. Vin din Reghin și din localitățile de pe Valea Gurghiului și sunt înarmați cu furci, topoare, bâte, lanțuri, pietre și sticle incendiare. Supărați că maghiarii intraseră în grevă pentru a forța mâna autorităților să le respecte revendicările, românii atacă sediul UDMR.

 Pe 20 martie, piața din fața primăriei Târgu Mureș clocotește. Români și maghiari, deopotrivă, își strigă nemulțumirile. Pe la prânz, liderul organizației democrate a tineretului maghiar află că alte autobuze pline cu români furioși urmează să intre în oraș. Așa că maghiarii decid să înconjoare sediul partidului Vatra Românească.

Pe lângă sediul UDMR, sunt distruse și cele ale PNL și PNȚ.
În centrul orașului, rândurile manifestanților se îngroașă. În partea statuii soldatului necunoscut se așează românii, iar în fața catedralei – maghiarii. Ajutoare din satele din împrejurimi veniseră pentru ambele tabere. Conflictele ating apogeul.

Cei peste 8 mii de maghiari și 4 mii de români încep măcelul. 5 oameni își pierd viața și 278 sunt răniți grav. Seara târziu, după ore bune de la începerea luptelor de stradă, intervine și armata.

Articolul precedentMunicipiul Galați intră în scenariul roșu!
Articolul următorMiron Mitrea a desemnat premiantul și repetentul săptămânii – Pe cine a nominalizat