Săptămâna aceasta și următoarea are loc la Madrid o conferință la care participă din țara noastră Ministrul Mediului Costel Alexe.

Mai mulţi lideri politici şi diplomaţi climatici se întâlnesc la Madrid la o conferinţă care va dura două săptămâni pentru a discuta adâncirea crizei climatice, relatează BBC. Conform secretarului ONU Antonio Guterres, „punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”. Guterres se referă la punctul în care planeta va ajunge în situaţia în care nu va mai putea fi salvată.

Temperatura medie de la supafaţa Pământului creşte cu rapiditate din cauza activităţii umane, în particular eliberarea de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon în atmosferă. Aceste gaze capturează căldură în atmosferă, asemeni tavanului de sticlă al unei sere.

Conferința a fost mutată din Chile

Conferinţa denumită COP25, urma să aibă loc în Chile dar a fost anulată de guvern din cauza haosului generat de protestele care mătură ţara de mai multe săptămâni. Prin participarea la această întâlnire, activiştii climatici speră să convingă ţările să îşi ia mai multe angajamente în ceea ce priveşte diminuarea emisiilor de carbon.

Întâlnirea vine după ce trei rapoarte ale ONU au accentuat importanţa limitării activităţii care afectează planeta. După anularea evenimentului la Chile, Spania s-a oferit să îl găzduiască în loc. „În cele 12 luni cruciale care urmează, este esenţial să obţinem mai multe angajamente din partea statelor, în principal de la cei mai mari poluatori – pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atinge neutralitatea de carbon până în 2050.

„Trebuie să ne oprim din săpat şi forat şi să ne folosim de vastele posibilităţi oferite de energie regenerabilă şi de soluţiile găsite în natură”, a declarat Guterres.

Mai mult de jumătate dintre punctele critice care ar putea conduce către schimbări la nivel mondial pe termen lung şi ireversibile, ameninţând civilizaţia umană, au fost activate, au avertizat mai mulţi oameni de ştiinţă într-un articol publicat în jurnalul ştiinţific Nature, citat joi de DPA.

Articolul precedentAlcool să fie! Ce amenzi au mai dat polițiștii gălățeni
Articolul următorFundația „Inimă de copil” a organizat un flashmob