Ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „SABER GUARDIAN 23” (SG23) va avea loc luni, 29 mai, începând cu ora 11.00, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

La exercițiul SG23 vor participa, în perioada 29 mai – 9 iunie, aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 de militari români, cu peste 1.700 de mijloace tehnice din țara noastră și din 13 națiuni aliate și partenere.

Exercițiul, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, reprezintă cea mai amplă și complexă activitate multinațională de instruire din acest an și se va desfășura în poligoane și facilități militare de instruire din România.

„SABER GUARDIAN 23” continuă seria de exerciții începută în anul 2013 și se execută bienal, fiind conceput pentru intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru țările membre ale NATO și țările partenere. Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, parașutări, precum și activități cu specific medical de evacuare și tratament al răniților.

Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Centrul Național de Instruire pentru Luptă „Getica” din Cincu, județul Brașov, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, județul Galați, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Babadag, județul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer din cadrul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu” din Capu Midia și Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța. Totodată, evenimente de instruire din cadrul SG23 se vor derula și în facilitățile de instruire din Slobozia și Bordușani, județul Ialomița, Vărsătura, din județul Brăila și Frecăței, județul Tulcea.

Alături de România, 12 țări aliate participă cu efective și tehnică de luptă pentru instruire la exercițiul multinațional SG23 – Albania, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentProfesori şi cercetători din peste 40 de ţări de pe 5 continente, participă la Galaţi la Congresul European FIEPS
Articolul următorCSM Galați a încheiat parcursul din Liga Florilor cu o înfrângere în deplasarea de la HC Zalău