Întreaga lume aniversează anul acesta împlinirea a 150 de ani de la nașterea compozitorului Serghei Rahmaninov, 2023 fiind denumit „Anul Internațional Rahmaninov”.

Considerat ultimul compozitor romantic din istoria muzicii, Serghei Rahmaninov s-a născut pe 20 martie 1873 într-o familie de aristrocrați și muzicieni amatori. Ia primele lecții de pian la vârsta de 4 ani iar ulterior urmează cursurile Conservatorului din Moscova, sub îndrumarea unor muzicieni apreciați ai vremii. La doar 19 ani, Rahmaninov câștigă medalia de aur a Conservatorului pentru compoziție, cu opera într-un act, „Aleko”. Fiind un excepțional pianist, susține numeroase turnee în Rusia, America și Europa, pentru care a compus „Concertul pentru pian nr. 3”, o explozie de virtuozitate concepută ca o „carte de vizită” a talentului său ca pianist și compozitor. Pentru o scurtă perioadă, deține postul de dirijor al Teatrului Bolșoi, unde impune standarde foarte ridicate. În urma Revoluției Ruse din 1917, își părăsește definitiv țara natală, stabilindu-se în Elveția și ulterior în Statele Unite ale Americii, unde moare la data de 28 martie 1943. Deși compozițiile sale sunt reduse ca număr, sunt construite cu linii melodice ample, cu o muzicalitatea profundă și complexitatea tehnică uimitoare, fiind foarte apreciate, atât de public cât și de criticii muzicali. A fost de asemenea un pianist virtuoz excepțional, faima sa fiind recunoscută pe întregul mapamond. Conform arborelui său genealogic, Serghei Rahmaninov este descendent al domnitorului român Ștefan cel Mare; neamul Rahmaninovilor pornește de la unul din fii domnitorului, Ion sau Ivan, stabilit la Moscova în jurul anului 1483.

Duminică, 2 aprilie, ora 18:30, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” îi aduce un omagiu marelui muzician Serghei Rahmaninov, prin organizarea unui Concert Simfonic Extraordinar, cu lucrări din creația acestuia.

În programul veți putea asculta lucrări de mare virtuozitate în interpretarea  pianistului Ciprian Oloi și  a soliștilor Adrian Mărginean și Sebastian Băncilă, alături de orchestra Simfonică a Teatrului, sub bagheta maestrului Cristian Sandu (Cluj-Napoca).

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentAlexandra Păcuraru și patrioții din emisiunea România Suverană fac zid pentru apărarea Mariei, adolescenta care se luptă cu statul subteran pentru propria viață
Articolul următorAccident cu două autocamioane implicate pe DE 87, între localitățile Șendreni și Baldovinești