Este ziua cu numărul 816 a războiului din Ucraina. Autorităţile ucrainene au anunţat că bombardamentele ruse au vizat civili sâmbătă în regiunea Harkov din nord-estul ţării, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a raportat succese ale trupelor care încearcă să contracareze un nou atac al Rusiei în aceeaşi regiune.

UPDATE 11.00 – Ucraina nu intenționează să limiteze duminică furnizarea de energie către consumatori, dar va menține importuri semnificative de electricitate, a transmis Ministerul ucrainean al Energiei.

„Nu sunt planificate restricții pentru astăzi, dar ministerul le cere consumatorilor să consume electricitate într-un mod economic și responsabil. Acest lucru este important pentru echilibrarea sistemului energetic și stabilizarea aprovizionării cu energie”, a precizat ministerul.

Se estimează că importurile vor scădea duminică la 13.159 de megawați oră (MWh), de la 20.411 MWh sâmbătă și 22.489 MWh vineri.

UPDATE 09.00 – Volodimir Zelenski a declarat în discursul său că forţele ucrainene sunt pe poziţii mai sigure, în special în regiunea Harkov.

”Ocupantul îşi pierde infanteria şi echipamentul, o pierdere tangibilă, chiar dacă, la fel ca în 2022, conta pe o înaintare rapidă pe teritoriul nostru”, a spus Zelenski, referindu-se la invazia iniţială a Rusiei în Ucraina, în luna februarie a acelui an.

Procurorii ucraineni au comunicat că anchetează ca posibilă crimă de război un raid aerian al Rusiei asupra unei zone rezidenţiale din capitala regională, Harkov, în urma căruia au fost răniţi cinci civili, inclusiv o fată de 13 ani şi un băiat de 16 ani.

În reacția sa, Vladimir Putin a spus că operațiunile ofensive ale Rusiei în nordul regiunii Harkov sunt parte a eforturilor de a crea o „zonă tampon” pentru a proteja teritoriile de graniță ale Rusiei de atacurile ucrainene.

Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone, transmite dpa. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Viniţa din sud-vestul capitalei, regiunea de frontieră din nord-estul Ucrainei Sumî, regiunea centrală Cerkasî, oraşul Nikolaiev din sudul ţării şi oraş-port Odesa de la Marea Neagră, informează AGERPRES.

Articolul precedentNoua lege a pensiilor 2024. Pensia pe care o va încasa un român după 35 de ani de muncă
Articolul următorHaos pe aeroport, zeci de zboruri anulate