Timp de o lună de zile pe an, Muzeul de Istorie din Galați expune cea mai veche pâine din lume aproape perfect conservată. Păstrată în condiţii speciale de lumină şi umiditate, pâinea este scoasă rar din depozit. Vechimea pâinii, şi faptul că s-a păstrat oarecum intactă, neavând nici o urmă de mucegai, este certificată şi de Academia Mondială a Recordurilor.

Cea mai veche pâine din lume, preparată în 1892, la Genova, se află într-o perfectă stare de conservare la Muzeul de Istorie din Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați. În 1892, pâinea a fost adusă la Galați din Italia de către un navigator de pe Crucișătorul Elisabeta. De altfel, din 2019, acest produs de panificație, vechi de 129 de ani, este recunoscut și de Academia Recordurilor Mondiale din Statele Unite ale Americii.

Pâinea este păstrată în condiții speciale și este expusă publicului la anumite intervale de timp, bineînțeles cu respectarea unor condiții de conservare.

Preţioasa pâine a ajuns apoi, în 1939, la nou-înfiinţatul Muzeu „Casă Cuza Vodă“. Cutia a stat în depozitul muzeului până în 2009, când, la un inventar de rutină, a fost redescoperită întâmplător. De atunci, cutia specială în care a fost păstrată a fost expusă în cadrul unor evenimente importante. După redescoperire şi reanalizarea datelor, reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor au venit şi au luat mostre din pâine pentru a desluşi secretul longevităţii ei.

„Conducerea Muzeului de Istorie din Galaţi a trimis către Academia Recordurilor din Miami toate informaţiile şi fotografiile despre pâinea de la 1892, iar după o minuţioasă analiză au certificate unicitatea exponatului. Da, putem spune că avem cea mai veche pâine, şi avem şi un certificat care atestă acest lucru“, a precizat Aura Cristian, purtătorul de cuvânt al Muzeului de Istorie.

ImagineImagine

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentCSM Galați a învins cu emoții pe CSM Tg. Jiu
Articolul următorCopil de 10 luni răpit de tatăl lui