Cât vor câştiga siderurgiştii gălăţeni în următorii doi ani

Cât vor câştiga siderurgiştii gălăţeni din ArcelorMittal în următorii doi ani s-a stabilit în urma finalizării negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă.

Administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi a încheiat cu sindicatul Siderurgistul AMG un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM). Acesta, valabil în anii 2019 şi 2020, prevede, conform companiei, „cele mai mari creşteri salariale de până acum”. Concret, noul CCM „stipulează o creștere a salariilor cu 20 la sută pentru muncitori, cu 30 la sută pentru șefii de formații (maiștri) și cu 14 la sută pentru personalul TESA.

Ce prime cresc din 2019

Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim din ArcelorMittal Galaţi este de 2.080 de lei. Condiţiile grele de muncă sunt păstrate în afara salariului. Toate cele cinci prime care se plătesc la ArcelorMittal Galaţi cresc la 300 de lei în anul 2019 şi la 500 de lei anul viitor. De asemenea, Combinatul va suporta 55 la sută din valoarea biletelor de odihnă sau de tratament, dar nu mai mult de 1.000 de lei şi o singură dată pe an.

La naşterea sau adopţia unui copil, fiecare siderurgist va primi un ajutor de trei salarii de bază minime brute. ArcelorMittal va suporta integral valoarea transportului salariaţilor prin cursele-convenţii. Navetiştii vor primi un ajutor lunar de 100 de lei net.

Cel mai mic salariu de bază brut – 2.080 de lei

Grila de salarizare va avea 14 niveluri. Cel mai mic salariu de bază brut, 2.080 de lei, va fi pentru muncitor necalificat şi creşte cu câte o sută de lei pentru fiecare grad de salarizare. Cei cu gradul 14 vor avea un salariu de bază brut de 3.480 lei. De la 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim va creşte cu 200 de lei brut, „împingând” toate gradele de salarizare în sus cu această sumă.

Dintre sporurile acordate menţionăm: pentru condiţii grele de muncă: 10-25 la sută; pentru condiţii periculoase: 10-20 la sută; spor de noapte: 25 la sută; pentru orele prestate suplimentar peste programul normal de lucru şi în zilele declarate sărbători legale: 100 la sută; pentru cei care lucrează pe bază de grafic în tură continuă sâmbăta şi duminica: 25 la sută la salariul tarifar orar de încadrare.

Articolul precedentPompierii gălăţeni au stins 734 de incendii pe parcursul anului 2018
Articolul următorTrei bărbați, surprinși de polițiști la volan după ce au consumat alcool