Ediţia din acest an a bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi va avea loc pe 19 octombrie, simultan în Galaţi şi Tecuci.
„În mod devenit tradiţional, în toamna fiecărui an, AJOFM Galaţi organizează Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment dedicat în primul rând acestora, acum fiind pregătiţi să treacă de la perioada de formare teoretică la cea de valorizare practică a cunoştinţelor dobândite, prin integrarea în câmpul muncii”, spune directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, Cezar Năstase.
Pe 19 octombrie, de vineri în două săptămâni, începând cu ora 9 dimineaţa, vom vedea cât de bine se potrivesc cererea şi oferta de pe piaţa muncii din Galaţi.
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi se desfăşoară simultan în două locuri: în municipiul Galaţi (la Universitatea „Dunărea de Jos” din str.Domnească nr.47) şi în municipiul Tecuci (în sediul ALOFM din str. Mihail Kogălniceanu nr.60, bloc A2, parter).
Angajatorii care au locuri de muncă disponibile pentru absolvenţi îşi pot confirma participarea până în ziua precedentă, 18 octombrie, la ora 14,00, la sediul AJOFM Galaţi sau prin e-mail, la adresa [email protected], pentru rezervarea standurilor. Participarea este gratuită.
Statul plăteşte salariul pentru absolvenţii angajaţi
Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei. Pentru încadrarea absolvenţilor din rândul persoanelor cu handicap, angajatorii primesc lunar, timp de 18 luni, suma de 2.250 lei pentru fiecare absolvent. De asemenea, angajatorii care menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi, peste termenul de 18 luni, primesc, la cerere, pentru fiecare an în plus, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiei asiguratorii pentru muncă datorate de angajator şi virate, conform legii, pe o perioadă de maximum doi ani de la data îndeplinirii obligaţiei.
Cât de interesaţi mai sunt studenţii de ajutorul de şomaj
O statistică realizată de AJOFM privind numărul absolvenţilor înregistraţi în ultimii cinci ani indică o tendinţă de scădere. Astfel, în anii 2014, 2015 şi 2016, numărul total a scăzut continuu, de la 3.279 la 3.214, şi apoi la 2.026. A urmat o uşoară creştere în anul 2017 – cu un total de 2.242 de absolvenţi de facultate şi de liceu, iar anul acesta, în perioada ianuarie-august, o nouă scădere – 1.758.
Începând de la 1 ianuarie 2018, acordarea indemnizaţiei de şomaj se condiţionează prin sintagma „nu a fost admis şi nu urmează o formă de învăţământ”, ceea ce poate fi un motiv. Cuantumul redus al indemnizaţiei de şomaj, de 250 lei/lună, poate fi mult prea mic pentru ca absolvenţii să îşi mai facă dosarele. Nu în ultimul rând, AJOFM subliniază că procedura de acordare a indemnizaţiei presupune depunerea a două dosare. Într-o primă etapă, se realizează înregistrarea ca şomer neindemnizat, iar în a doua etapă, procedura de stabilire şi acordare a indemnizaţiei propriu-zise.
Dintre absolvenţii şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Galaţi, cei mai mulţi, între 79,11 la sută în 2014 şi 95,21 la sută în anul 2016, sunt cei care au absolvit liceul. Mult mai puţini, în scădere de la 12,81 la sută (în 2014), la 4,55 la sută (în 2017) şi respectiv la 2,56 la sută (în perioada ianuarie-august 2018), sunt şomerii cu studii superioare.