Un asteroid identificat de o echipă a Astroclubului „Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic gălățean va fi botezat după numele orașului Galați. Asteroidul a fost descoperit de cercetătorii gălățeni în timpul unei campanii de căutare de astfel de obiecte spațiale.

Astroclubul „Călin Popovici” este principalul program educațional al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, instituție finanțată de Consiliul Județean Galați. În perioada 5 – 30 aprilie 2021, o echipă formată din patru membri ai astroclubului gălățean au participat la un proiect educațional de căutare și descoperire de asteroizi. Acest proiect educațional a fost organizat de către International Astronomical Search Collaboration (IASC, aparținând de NASA) și GAM Astronomers Without Borders Asteroid Search Campaign.

Echipa care a participat la căutarea și descoperirea de asteroizi a fost coordonată de Ovidiu Tercu de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Din echipă au facut parte și câțiva membri ai astroclubului “Călin Popovici”, aceștia fiind: Gabriel Neagu, Ana Lupoae și Diana Manole. Pe parcursul lunii aprilie 2021 au fost primite mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1, care este situat pe vârful Haleakalā de pe insula Maui din Hawaii. Acesta a devenit operațional pe 6 decembrie 2008, sub administrarea Universității din Hawaii. Oglinda principală acestui telescop are un diametru de 1,8 m, acest instrument optic fiind dotat cu o cameră CCD care are aproximativ 1,4 miliarde de pixeli, rezultând astfel un câmp de observație de 3 grade.În urma analizării imaginilor primite au fost trimise mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration pentru validarea posibilelor descoperiri. Aceste rapoarte au conținut măsurători de poziție a mai multor obiecte cerești.

Toate aceste poziții măsurate ale asteroizilor au fost realizate cu programul Astrometrica. Determinarea poziției unui asteroid înseamnă, de fapt, măsurarea precisă a coordonatelor ecuatoariale (coordonate cerești) la diferite momente ale timpului. Programul Astrometrica facilitează căutarea și descoperirea de asteroizi și comete, dar și măsurarea pozițiilor acestor corpuri cerești. Acest software interactiv utilizat pentru reducerea datelor astrometrice a fost creat de astronomul amator Herbert Raab. Pe data 8 decembrie 2021, printr-un e-mail a fost comunicat că echipa gălățeană a descoperit un asteroid, care a primit numele provizoriu 2021 GR62.

Experiența acumulată de echipa gălățeană în domeniul observațiilor astrometrice la asteroizi și comete în cadrul Observatorului Astronomic din Galați a fost foarte utilă în descoperirea acestui asteroid. Acesta se găsește în centura principală de asteroizi, situată între orbitele planetelor Marte și Jupiter. Numele provizoriu al acestui asteroid va fi menținut în baza de date de la Minor Planet Center (MPC) câțiva ani, până când vor exista suficiente observații cu ajutorul cărora se va putea determina precis o orbită pentru acest asteroid. În acel moment asteroidul va fi numerotat și catalogat de Uniunea Astronomică Internațională. În această etapă descoperitorii pot propune un nume pentru acest asteroid. Echipa descoperitoare de la Astroclubul „Călin Popovici” a luat deja decizia ca acest asteroid să poarte numele orașului Galați.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentFirea: Oricine are pensie între 1.000 și 1.600 de lei va avea un venit de 2.200 de lei în ianuarie. Ajutorul se acordă o singură dată
Articolul următorUn șofer băut s-a răzbunat tot pe autoturismul parcat pe care l-a lovit