Autoritatea Navală Română investighează evenimentul petrecut la Galaţi pe 30 iunie 2018 şi reflectat de realitateadegalati.net. Ancheta vizează scufundarea mai multor bărci, unele dintre ele neînregistrate.

Potrivit www.viata-libera.ro, proprietarul pontonului la care erau acestea ancorate a fost invitat la Căpitănia Galaţi, cu documente justificative pentru punctul de lucru de pe Siret. În urma viiturii, surprinsă şi video de martori, şase ambarcaţiuni au fost, se pare, scufundate, altele fiind recuperate de cei de la Căpitănie sau de Poliţia de Frontieră.

Pasagerul „Moldova” a dat alarma

Conform informaţiilor publicate de „Viaţa liberă”, prima problemă a apărut pe 30 iunie, în jurul orei 18,30, şi a fost depistată de echipajul navei pasager „Moldova”. „În data de 30 iunie 2018, în jurul orelor 18,33, pasagerul Moldova, în marş amonte la kilometrul 155, observă o ambarcaţiune acoperită cu o husă albastră, în derivă la gura de vărsare a Siretului în Dunăre şi anunţă Port Control Galaţi. Un echipaj al căpităniei se deplasează la faţa locului cu şalupa ANR39 şi observă patru ambarcaţiuni în derivă, din care două scufundate cca. 80-90 la sută. Am dispus şalupei VENUS 1, aparţinând SC Navrom Port Service SA, să remorcheze şi să asigure, în Port Mineralier, ambarcaţiunea 00294 SN – ZEUS. Şalupa ANR 39 remorchează şi asigură ambarcaţiunea 0394 GG la B/M Poienari 1”, se arată în răspunsul trimis de Autoritatea Navală Română.

După ce ambarcaţiunea cu pricina a fost ancorată în siguranţă,  un apel la 112 anunţa, la ora 19,08, că un ponton de pe Siret s-a desprins de mal, cu mai multe ambarcaţiuni legate de el. Acesta a fost şi momentul surprins în filmări de martorii oculari şi publicat de realitateadegalati.net chiar a doua zi, pe 1 iulie. Mai multe nave au fost chemate să intervină în zonă. Poliţia de Frontieră a ajuns în zona indicată pentru patrulare şi intervenţie la nevoie.

Patrulări şi intervenţii 

Aşadar, autorităţile au descoperit că o parte dintre navele legate aici nu erau înregistrate.  Patrularea în zonă, pentru intervenţii, a durat până la ora 20,00. Ulterior, însă, deşi pe Siret nu au mai apărut ambarcaţiuni în derivă, o nouă problemă a dat bătăi de cap Căpităniei. În apropiere de pe Siret, au fost găsite două barje în derivă uşoară, cu ancorele la apă. „În jurul orelor 20,20, şalupa ANR 39 se deplasează în zonă pentru patrulare şi intervenţie în caz de necesitate”, precizează conducerea ANR.

Remorcherul „Târgu Ocna 5” vine să scoată la mal cele două barje, dar nu poate efectua manevra datorită ancorelor. Vine şi împingătorul Rovinari 18 şi, împreună, cele două nave  acostează S/M Cosmin şi S/m Cosmina 18 în dana Port Mineralier, după o intervenţie de circa două ore.

Flotoare plutind în derivă

In ziua următoare, pontonul desprins de mal pe 30 iunie a fost identificat. El a fost recuperat de şalupa Zărneşti şi asigurat în dana 16 Port Comercial. În jurul orei 16,30, vine o sesizare de de la o macara care opera pe Siret. Se anunţă că nişte flotoare curg spre Dunăre. Şalupa Venus 1 şi remorcherul Dorna intervin şi le asigură la malul stâng, în zona Plaja Dunărea.

Acum, Autoritatea Navală Română continuă cercetările. Potrivit documentului citat de „Viaţa liberă”, „a fost identificat domnul Eugen Ciubotaru, proprietarul ambarcaţiunii 00294 SN – Zeus şi al pontoanelor (flotoare) la care erau ambarcaţiunile acostate. Din discuţiile cu acesta rezultă că au dispărut şase ambarcaţiuni, pentru care a despăgubit parţial proprietarii, se încearcă o înţelegere amiabilă cu aceştia. Flotoarele plecate în derivă au fost recuperate, nu au fost victime”.

Ancheta va continua

De altfel, filmuleţele care arătau problemele de pe Siret apărute pe 30 iunie seara în mediul on line au dispărut a doua zi, probabil şi din cauză că proprietarul pontonului a încercat să rezolve amiabil problema.

Investigaţiile vor continua în acest caz şi, potrivit autorităţilor, la finalul lor, vor fi dispuse măsurile legale care se impun, urmând să aflăm noi amănunte când dosarul va fi concluzionat.

Articolul precedentSediul noului Muzeu de Artă Vizuală din Galaţi şi-a găsit constructor
Articolul următorCarambol cu cinci maşini lângă Surdila Greci, circulaţie întreruptă temporar pe un sens