Campania Naţională în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi subdeclarate la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în următoarele domenii de activitate: construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, protecţie şi pază depozite, service/spălătorii, comerţ şi lanţuri de aprovizionare, notariate, birori de avocatură şi birouri de arhitectură se desfăşoară în perioada 30 august – 17 decembrie 2021.

„Având în vedere faptul că, pe lângă atributul de control, Inspecţia Muncii are un important rol preventiv, de informare şi conştientizare a angajatorilor cu privire la importanţa respectării legislaţiei din domeniul relaţiilor de muncă, precum şi în contextul recentelor modificări şi completări ale Legii nr. 53/2003-Codul muncii, adoptate prin O.U.G. nr. 117/04.10 2021, instituţia noastră a transmis un număr de 322 de scrisori de informare către angajatorii care prestează activitate în domenii susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate sau subdeclarate (construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pază, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii etc)”, informează ITM Galaţi.

ITM Galaţi reaminteşte că:
1. Munca nedeclarată reprezintă:
– primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii – se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
– primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii – se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
– primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat – se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
– primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial – se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată.

2. Munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale – se sancţionează cu amendă de la 8000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie.

Acţiunea de informare: „VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI. MERIŢI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ”

Inspecţia Muncii desfăşoară, prin inspectoratele teritoriale de muncă, acţiunea de informare: „VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI.MERIŢI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ”. Prin această acţiune de informare se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a lucrătorilor cu privire la consecinţele sociale şi economice negative pe care le produce atât munca nedeclarată, cunoscuta sub denumirea de muncă „la negru”, cât şi munca subdeclarată, denumită muncă „la gri”. Un element important al demersului iniţiat de Inspecţia Muncii îl constituie informarea lucrătorilor cu privire la drepurile şi obligaţiile pe care aceştia le au în raport cu angajatorii şi cu privire la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească la negru sau la gri.

„Inspecţia Muncii a elaborat un pliant cu informaţii utile pentru lucrători sau potenţiali lucrători care a fost adaptat cu datele de contact ale instituţiei noastre. Pentru ca informaţiile să ajungă la cât mai multe persoane care fac parte din grupul ţintă al acţiunii de informare am solicitat Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi colaborarea în vederea transmiterii pliantului unităţilor administrativ teritoriale de pe raza judeţului Galaţi, pentru afişarea acestuia de către primăriile din judeţ. Începând cu data de 28 octombrie 2021 inspectorii de muncă au demarat acţiunea de distribuire a pliantelor şi informare a persoanelor în locuri consacrate ca având afluenţă de persoane: gări, autogări, staţii de transport în comun, pieţe, instituţii de colectare a taxelor, instituţii de furnizare de utilităţi, hipermarketuri/marketuri, primării, inclusiv în localităţile rurale din judeţul Galaţi, precum şi cu ocazia controalelor efectuate la angajatori. Pliantul este postat pe pagina de web a instituţiei noastre, precum şi pe pagina noastră de Facebook, este afişat la sediul instituţiei noastre precum şi ale altor instituţii locale din subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi ale altor ministere”, se menționează în comunicatul ITM Galaţi.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentBilanț coronavirus 29 octombrie: 12.474 cazuri noi și 481 decese
Articolul următorVideo: Patru bărbaţi din Vrancea, suspectaţi că au furat bicicletele lotului naţional de ciclism al Italiei, reţinuţi