Fostul prefect de Galați Cătălin Emanoil Bocăneanu va ajunge din nou după gratii. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat o decizie definitivă în dosarul de corupţie în care fostul prefect era acuzat, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că a intervenit pentru câţiva amici, fie pentru a-i scuti de nişte amenzi de circulaţie, fie pentru ca aceştia să-şi păstreze fotoliile de şefi ai unor instituţii publice, fie să treacă de un examen de angajare într-o slujbă la stat.
Trimis în judecată în februarie 2014, Bocăneanu a primit prima sentinţă în noiembrie 2017, dar, nemulţumit, a atacat-o la Curtea de Apel. Nici procurorii DNA nu s-au mulţumit cu decizia respectivă, declarând apel.
După studierea probelor din dosar, judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au respins, ca nefondate, apelurile formulate de toate părţile, potrivit informaţiilor publicate pe portalul propriu.
Aşadar, sentinţa primită la fond rămâne bătută în cuie, iar fostul prefect trebuie să se întoarcă la închisoare.
La judecata de fond, judecătorii au decis să schimbe încadrările juridice ale faptelor şi să îl achite pe Cătălin Emanoil Bocăneanu pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, şantaj, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual. Bocăneanu a primit însă condamnări pentru toate celelalte acuzaţii reţinute în sarcina sa. Astfel, fostul prefect a primit trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu în formă continuată, trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, trei ani închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată, un an de închisoare pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi doi ani de închisoare pentru delapidare.
Judecătorii gălăţeni au contopit pedepsele pe care Bocăneanu le-a primit în prezenta cauză cu alte două condamnări primite în alte două dosare, respectiv patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi un an şi şase luni de închisoare, aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de încercare de a determina săvârşirea unei infracţiuni. Aşadar, fostul prefect s-a ales cu o pedeapsă de opt ani închisoare şi cu mai multe drepturi interzise. Magistraţii gălăţeni au dedus din această pedeapsă perioadele deja executate, respectiv perioada arestului preventiv, dar şi perioadele petrecute după gratii în urma deciziilor definitive de condamnare.
Bogdan Valentin Topală, care a fost acuzat de complicitate în folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, a rămas, în urma respingerii apelului, cu o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare şi cu mai multe drepturi suspendate. Judecătorii au dispus suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de trei ani. Tot cu un an de suspendare, pe o perioadă de încercare de trei ani, s-a ales şi Carmen Podia (fostă Cotan), aceasta fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Fostul şef de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Vasile Balaban, s-a ales cu o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Vasile Balaban are un termen de încercare de patru ani.
Pretenţiile civile stabilite pe fond au rămas neschimbate
Prin respingerea apelurilor, şi pretenţiile civile stabilite în sentinţa de fond au rămas aceleaşi. „Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei şi obligă inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin la plata următoarelor sume: 544,35 de lei contravaloare lucrări cu caracter juridic, 200 de lei contravaloare a două licenţe Kasperski Internet Security, 3.183 de lei contravaloare convorbiri telefonice, 204,22 de lei contravaloare conector USB. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” şi obligă inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin la plata sumei de 185,47 de lei”, se arată se site-ul Tribunalului Galaţi. Trebuie precizat că Primăria Galaţi – Serviciul de Taxe şi Impozite Locale nu s-a constituit parte civilă în cauză.
Fostul prefect de Galaţi trebuie să îi restituie martorei denunţătoare în această cauză suma de 315 euro. „Menţine măsura sechestrului asigurător instituită prin ordonanţa procurorului din data de 28.01.2014 asupra sumelor de 1.100 de lei, 3.775 de euro şi 100 de USD”, se mai menţionează în decizia instanţei.
Inculpaţii au fost obligaţi şi la plata cheltuielilor judiciare către stat. Astfel, Cătălin Emanoil Bocăneanu trebuie să plătească 15.000 de lei, iar Bogdan Topală, Carmen Cotan şi Vasile Balaban, câte 2.500 de lei. La aceste sume, se adaugă şi câte 120 de lei cheltuieli judiciare din apel.