Trei noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate, sâmbătă, în judeţul Galaţi, în exploatații de la marginea localităților Târgu Bujor, Negrilești și Tălpigi.

Noile focare au fost confirmate la doar câteva zile după cele din comuna Schela şi satul Slobozia Corni, comuna Ghidigeni. Confirmarea de pestă porcină africană a fost certificată de la Laboratorul Sanitar Veterinar și Siguranța Alimentelor Bacău.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit sâmbătă, a aprobt planurile de măsuri ca urmare a identificării noilor focarelor. S-a decis uciderea suinelor din aceste exploatații (Tg. Bujor – 21, din care 16 purcei; Negrilești – 3; Tălpigi – 2) și plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială. Acest lucru presupune: interzicerea mișcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploatațiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploatații, interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte sau materiale.

În acelaşi timp, pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de târguri de păsări și animale; toți porcii din aceste localități vor fi ținuți închiși în curți, fără acces la pășunat sau bălți; cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunțate imediat medicului veterinar.

În judeţul Galaţi există zece focare de pestă porcină africană. De la începutul anului, au fost confirmate focare în localităţile Traian, Independenţa, Frumuşiţa, Şerbeştii Vechi şi Şendreni, la care se adaugă cele cinci din ultima săptămână. În acelaşi timp, până pe 24 iulie, au fost plătite despăgubiri pentru 83 de exploataţii, în valoare de 252.000 de lei.

Articolul precedentDansuri şi mâncăruri tradiţionale străine, în Grădina Publică
Articolul următorTrei bărbați din Liești, arestați sub acuzația de tentativă de omor