Facultatea de Piscicultură din Galaţi, una dintre cele mai cunoscute instituţii de învăţământ superior din oraş, a fost suspendată, din cauza lipsei de studenţi.
Anul acesta, la sesiunea de admitere din vară s-au prezentat doar doi candidaţi, iar conducerea Universităţii „Dunărea de Jos” a decis să suspende cursurile facultăţii, pentru acest an.
Piscicultura gălăţeană este una dintre cele mai vechi şi mai rare specializări universitare din România. Înainte de Revoluţie, concurenţa la Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi, singura din ţară la vremea aceea, era de peste 20 de candidaţi pe loc.
Conform universitarilor gălăţeni, însă, a apărut, în ultimii ani, o scădere a numărul de candidaţi pe întreaga zonă de industrie alimentară. Tinerii preferă IT-ul, un sector cu locuri de muncă foarte bine plătite, şi Medicina, care le oferă absolvenţilor şansa de a pleca în străinătate. De asemenea, din cauza condiţiilor socio-economice şi politice din oraş, s-a produs o migraţie a tinerilor către alte centre universitare.
Galaţiul era în perioada interbelică cel mai mare centru de comercializare a peştelui din ţară, însă, după Revoluţie, fabricile de profil s-au închis una după alta. Acum, proprietarii de ferme piscicole din zonă nu găsesc ingineri specializaţi, deşi oferă salarii de 6.000 de lei pe lună, plus cazare şi masă. Spre exemplu, în cea mai recentă ofertă a AJOFM Galaţi, din şapte locuri de muncă disponibile pentru absolvenţii de studii superioare, şase erau pentru inginer de industrie alimentară.
Conducerea universităţii şi-a propus să facă mai atractivă şi mai cunoscută Piscicultura, printr-o reorganizare a politicii de promovare şi o mediatizare intensivă în licee, astfel încât specializarea să poată fi reluată anul viitor.