Inspectorii de muncă din cadrul ITM Galați continuă și în acest an, până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, seria de controale la toți angajatorii care desfășoară activități de producție, depozitare și comercializare a carburanților auto. Acțiunea se înscrie într-o campanie similară la nivel național, motivată de faptul că, așa cum s-a constatat la controalele de anul trecut, nu toți angajatorii din aceste domenii respectă prevederile legale privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor.

„Hidrocarburile procesate în rafinării sunt foarte inflamabile și, în funcție de punctul lor de inflamabilitate, pot da naștere atmosferelor explozive la temperatura ambiantă sau amestecurilor explozive, la temperaturi ridicate specifice procesului tehnologic. În stațiile de distribuție a carburanților auto sunt comercializate diferite sortimente de benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat (GPL) auto, precum și recipiente – butelii de 26 litri cu gaz petrolier lichefiat (aragaz), pentru utilizare casnică. Toți carburanții sus amintiți sunt produse petroliere obținute din prelucrarea țițeiului, extrem de inflamabile și care formează cu aerul amestecuri explozive. În contact cu surse potențiale de aprindere pot genera explozii cu consecințe grave, atât pentru lucrători cât și pentru clienții prezenți în stațiile de distribuție carburanți. Întrucât exploziile și incendiile pot provoca pierderi umane, daune materiale și au un impact deosebit de grav asupra mediului înconjurător, evaluarea riscului de explozie și incendiu, precum și stabilirea măsurilor adecvate de reducere a acestora la nivele acceptabile capătă o importanță deosebită pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor”, se arată într-un comunicat remis de ITM Galați.

Acțiunile Inspecției Muncii pe anul 2022 în unitățile de distribuție a carburanților auto și rafinării au relevat faptul că nu toți angajatorii din aceste domenii respectă prevederile legale privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor. Ca urmare, a apărut necesitatea continuării acestor demersuri, prin inițierea și desfășurarea unei noi campanii naționale de verificare în acest domeniu și în decursul anului 2023.

Inspectorii de muncă vor verifica deținerea de către toții utilizatorii a certificatului „in situ”, pentru instalațiile care funcționează în mediu potențial exploziv (inclusiv reexaminările acestuia), asigurarea purtării de către toți lucrătorii expuși la atmosfere explozive a echipamentelor individuale de protecție adecvate, respectarea de către toți angajatorii a instrucțiunilor scrise privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locurile de muncă, precum și deținerea de către toți angajatorii a fișelor cu date de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși prezenți la locurile de muncă (inclusiv carburanți auto) și punerea la dispoziția lucrătorilor.

Acțiunile de control se vor desfășura în trimestrele II și al III la toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii și mari, cu capital de stat, privat și mixt), la angajatori din următoarele domenii de activitate: 1920 – fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului, 5210 – depozitări, 4671 – comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, 4730 – comerț cu amănuntul al carburanților auto pentru autovehicule în magazine specializate.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentMandate de executare a pedepselor cu închisoarea puse în aplicare de polițiștii gălățeni
Articolul următorMafia gunoaielor primește o lovitură de grație în instanță: judecătorii confirmă ancheta Realitatea Plus. Declarații halucinante ale avocatului Romprest