De la începutul lunii iulie și până în prezent, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “G-ral. Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi au fost solicitate să stingă 60 de incendii de vegetație uscată pe raza mai multor localități. În total, au ars aproximativ 600 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș și cereale. Cele mai mari incendii au avut loc în localitățile: Sat Costi (100 ha), Nicorești (100 ha), Tulucești (60 ha), Movileni (50 ha), Slobozia Conachi (15 ha) și Slivna (10 ha).
Principala cauză a producerii incendiilor de vegetație uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor, jocul copiilor cu focul sau utilizarea necorespunzătoare a utilajelor agricole.
”Pentru a preîntâmpina apariţia incendiilor de vegetaţie uscată la nivelul localităţilor au fost transmise măsuri de prevenire a incendiilor, planuri de măsuri, în principal pentru identificarea şi curăţarea tuturor locurilor unde este pericol de aprindere a vegetaţiei şi propagare a incendiului, stabilirea de semnale cunoscute de toţi cetăţenii localităţii în cazul producerii de incendii mari, asigurându-se mijloace de primă intervenţie (găleţi, furci, lopeţi, cazmale, rezerve de apă etc.). Din momentul izbucnirii incendiului, va fi anunţat serviciul de urgenţă voluntar de pe raza localităţii şi forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi la numărul unic de apel de urgenţă 112” a precizat Subofițer tehnic principal, Sg. Maj. Diaconița Teodora de la ISU Galați.
Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „G-ral Eremia Grigorescu” al Judeţului Galați face apel către CETĂŢENI să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor, la arderea vegetaţiei uscate, a miriştilor, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile:
- Aceste activităţi nu vor fi efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă sau la lăsarea întunericului;
- Supravegherea în permanenţă a focului până la stingerea completă a acestuia;
- După arderea completă, resturile vor fi stropite cu apă pentru a împiedica reaprinderea focului sub acţiunea curenţilor de aer sau împrăştierea resturilor aprinse;
- Asigurarea în apropiere a unui recipient cu apă şi a unor unelte (lopeţi, măturoaie etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
- Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- Arderea resturilor se va face la o distanţă de minimum 10 m faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc.) şi la 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
- Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă: emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
- Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi.
”Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație, pompierii gălățeni reamintesc faptul că igienizarea solelor şi tarlalelor de către agricultori prin incendiere (pericol de propagare la vecinătăţi: case de locuit, locuinţe de vacanţă, adăposturi pentru animale, etc.) se face numai după obţinerea aprobărilor şi luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului, asigurându-se supravegherea atentă a arderii, aceste activităţi fiind reglementate de: (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006, Ordinul Comun nr. 1381/1043/2006 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, respectiv al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor pentru definirea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România.
Inspectorii de prevenire din cadrul inspectoratului, au executat și vor continua să desfășoare activități de informare preventivă și control, pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor” a mai spus Sg. Maj. Diaconița Teodora de la ISU Galați.
Sursa: Realitatea de Galati