12 CAR-uri şi IFN-uri gălăţene, amendate de Protecţia Consumatorilor

12 CAR-uri şi IFN-uri gălăţene au fost amendate de Protecţia Consumatorilor, în urma unei verificari a respectării prevederilor legale la încheierea contractelor de credit.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a controlat 19 instituţii financiar nebancare (IFN) şi case de ajutor reciproc (CAR). În urma verificărilor, comisarii au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale, dintre care opt amenzi, în valoare de 43.000 de lei, şi patru avertismente.

Desfăşurat pe parcursul anului 2018, controlul a urmărit: informarea precontractuală a consumatorilor, respectarea prevederilor referitoare la conţinutul contractelor, respectarea prevederilor referitoare la dreptul de rambursare anticipată şi materialele publicitare.

Printre alte nereguli descoperite, patru CAR-uri nu ofereau posibilitatea consumatorului de a compara şi alte oferte, un CAR nu oferea deloc informaţii precontractuale în formă scrisă, iar opt instituţii de creditare aveau informaţii precontractuale diferite de cele înscrise în contracte.

În acelaşi timp, cinci instituţii de credit calculau dobânda după formule proprii ce nu se regăsesc în legislaţia în vigoare, la şase CAR-uri existau clauze care contraveneau legislaţiei, cinci instituţii de credit nu precizau dreptul de rambursare anticipată parţială, iar multe materiale publicitare conţineau informaţii false.

Având în vedere cele constatate, comisarii de la Protecţia Consumatorilor le recomandă consumatorilor să solicite oferte de la mai multe instituţii de credit, să analizeze cu atenţie informaţiile precontractuale şi să citească toate clauzele din contract înainte de a semna.

Articolul precedentCSM Galați, a patra victorie din acest sezon împotriva steliştilor
Articolul următorZece cartiere din Galaţi vor rămâne miercuri fără apă, timp de 15 ore