În data de 25 martie 2023, se împlinesc 201 ani de atestare documentară a instituției Poliția Română. Primele atestări datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Suțu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor), iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIȚIE.

În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu (șeful poliției din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica polițienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliții” și „obișnuitei poliții”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuții în organizarea și coordonarea activităților polițienești.

Începând cu Legea de organizare a poliției a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului (8 iulie 1929), competențele organelor de poliție sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

Ziua Poliției va fi marcată printr-o serie de evenimente sportive, activități de informare în unitățile școlare sau în comunitate. La finalul săptămânii, IPJ Galați își deschide porțile pentru publicul interesat.

Astfel, joi, 23 martie, va fi organizată „Ziua Porților Deschise” la Poliția Municipiului Tecuci, în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”. În intervalul orar 10:00 – 14:00, în curtea muzeului, cei interesați vor putea participa la atelierele educaționale prezentate de către polițiștii din cadrul diverselor structure.

Vineri, 24 martie, cu sprijinul Colegiului Național ”Costache Negri” Galați, IPJ Galați va organiza ”Ziua Porților Deschise” cu ocazia Zilei Poliției Române. În intervalul orar 10:00 – 14:00, în curtea unității de învățământ, vor fi expuse autospeciale ale Poliției și organizate 6 ateliere educaționale de către Serviciul Criminalistic, Serviciul Rutier, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroul pentru Protecția Animalelor, Biroul Siguranță Școlară, Serviciul Resurse Umane și Poliția Municipiului Galați. Vor fi alături de polițiști și reprezentanții altor structure din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane).

În cadrul atelierelor va fi prezentat  echipamentul de intervenție și tehnica aflată în dotarea diferitelor structuri ale IPJ Galați.

Polițiștii din cadrul IPJ Galați vă așteaptă într-un număr cât mai mare, la ”Ziua Porților Deschise” din Tecuci (23 martie) și Galați (24 martie).

Imagine

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentJAFUL din Tulcea. MEGA-frauda cu fonduri europene: 1,2 miliarde de euro pentru Deltă, DETURNATE – Documente-bombă
Articolul următorLegea securității și apărării cibernetice a fost publicată în Monitorul Oficial