Zeci de pacienți infectați cu COVID-19 așteaptă în Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Galați eliberarea unui pat. Oamenii sunt conectați la măști de oxigen, după ce au fost aduși în stare critică la spital. Aproape toți sunt nevaccinați.

Imagini îngrozitoare din Spitalul Județean Galați ce reflectă atat gravitatea perioadei pandemice cât si neputința, anomalitatea și dezastrul administrativ în care se zbat în fiecare moment sufletele gălățenilor precum și realitatea unui sistem sanitar depașit ce pune în pericol siguranța celor aflați acolo tocmai pentru a primii ajutor, și a acorda ajutor pe cealaltă parte.

Saloanele UPU au devenit insuficiente pentru numărul mare de pacienți cu COVID-19 pe care ambulanțele îi aduc fără încetare la poarta unității medicale. Nici containerele instalate în curte nu mai sunt suficiente, așa încât conducerea spitalului a solicitat ajutor de la ISU și de la Serviciul de Ambulanță, spitalul fiind depășit de „avalanșa” de pacienți.

Marţi, toate cele 16 paturi de la Terapie Intensivă erau în continuare ocupate, la fel ca și cele 58 de paturi din secția-tampon COVID-19. Medicul Mihai Polinschi, de la Serviciul de Ambulanță Județean Galați, numește situația prin care trecem acum drept „înfiorătoare”.

„Suntem într-o situație de asediu, de dezastru. Niciodată nu a fost așa în niciunul dintre valurile de pandemie anterioare. La ora actuală, avem mai mult decât dublul cazurilor obișnuite, dintre care foarte mulți pacienți cu COVID-19. În ultimele 24 de ore, am avut 18 morți de COVID-19, toți nevaccinați. Situația nu pare să se amelioreze, spitalele sunt arhipline, nu mai există locuri la Serviciul de Urgență nici măcar pe scaune, oxigenul este din ce în ce mai dificil de achiziționat, pentru că este un consum foarte mare. Aveam o ambulanță în Parcul Rece, ținută pentru situații deosebite, nu era folosită în mod curent și ne-au rugat colegii de la Spitalul Județean să ducem acolo una sau două ambulanțe, pentru a mai avea încă unu-două locuri pentru pacienții care au necesar de oxigen și care nu mai au efectiv locuri în Urgențe. Avem situații din acestea absolut înfiorătoare, în care se așteaptă să moară un pacient în Terapie Intensivă sau să fie externat, transferat la alte spitale, ca să mai preia colegii cazurile foarte grave care sunt în așteptare”, a explicat pentru viața-libera.ro, dr. Mihai Polinschi.

Pe lângă ambulanța primită de la SAJ, în curtea spitalului se află și autospeciala de transport victime multiple, unde pot beneficia de terapie cu oxigen până la patru pacienți.

„Am amplasat această autospecială la solicitarea medicilor de la UPU. În compensare, am operaționalizat o altă ambulanță de tip B, din rezerva operativă, care asigură transportul pacienților COVID-19”, ne-a declarat Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedent17.158 cazuri noi de COVID și 423 de decese în ultimele 24 de ore
Articolul următorGuvernul Cioloș A PICAT la votul din Parlament!