Momentul decisiv în dosarul Roșia Montană: România a câștigat procesul și nu va fi obligată să plătească despăgubirile de aproape 7 miliarde de dolari în dosarul Roșia Montană. După hotărâre, dosarul ar putea fi desecretizat. Între timp, potrivit unor surse, Marcel Ciolacu vrea referendum să vadă dacă e oportun să scoatem aurul din Roșia Montană.

Curtea de Arbitraj de la Washington a redactat hotărârea pentru România în urma scandalului Roșia Montană. Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. Acesta este verdictul comunicat vineri seară Guvernului României de către Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID). Decizia este definitivă și executorie.

Gabriel Resources a depus în iulie 2015 la ICSID cererea de arbitraj împotriva statului român pentru că nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană. După un lung șir de procese, canadienii trebuie să achite cheltuieli de judecată.

Premierul Marcel Ciolacu a încercat înainte de decizie să calmeze spiritele și a declarat că o să ne descurcăm în orice scenariu.

Scandalul Roșia Montană. Marcel Ciolacu: „O să arăt toate documentele pe care la avem la Guvern”

Guvernul e pregătit să facă publică decizia, deși ar putea exista anumite clauze de confidențialitate.

 
 

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentStrategie în alb și negru. Ediția din 9 martie 2024
Articolul următorMarcel Ciolacu, reacție după victoria în cazul Roșia Montană: Era nedrept ca fiecare salariat și pensionar să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!