Un bărbat din Galaţi a protestat, în faţa Spitalului de Urgenţă din Galaţi, la aproape două luni după ce partenera sa de viaţă s-a stins pe patul unităţii medicale.

Bolnavă de cancer la plămâni, femeia s-a infectat cu Clostridium difficile, o bacterie care poate omorî bolnavii cu imunitate scăzută, aşa cum sunt cei cu cancer. Văduvul dă acum vina pe spital.

Internări succesive şi o infectare fatală

La finele lunii aprilie şi în prima jumătate a lunii mai, Jageta Dumitrescu, 56 de ani, a fost internată, succesiv, la Spitalul de Urgenţă din Galaţi şi mai apoi la Institutul Oncologic Bucureşti, unde urma şedinţe de chimioterapie.

Ion Apostolache, 46 de ani, spune că, în timpul acestor internări, femeia s-ar fi infectat cu Clostridium Difficile. Pe fondul stării sale de sănătate extrem de grave, provocate de tumora malignă, această infecţie i-a grăbit sfârşitul. Ea a decedat pe 29 mai. 

Bărbatul crede că femeia ar fi avut şanse să trăiască mai mult şi chiar să se vindece, dacă evoluţia stării sale de sănătate ar fi fost altfel monitorizată de cadrele medicale şi dacă i s-ar fi făcut corect şi la timp analizele pentru administrarea unui tratament adecvat.

El a făcut plângeri la conducerea spitalului din Galaţi, la Institutul Oncologic Bucureşti, la Direcţia de Sănătate Publică, la Parchet, dar şi la Ministerul Sănătăţii. Doar ultimele două instituţii nu s-au pronunţat încă în acest caz,                                    răspunsul celorlalte fiind în totală contradicţie cu cele reclamate.

Infectarea, depistată la analize făcute într-o clinică privată

„Infectarea cu Clostridium am descoperit-o după trei săptămâni de boală şi de stat în două spitale, după ce am fost la o clinică privată, unde s-a dat rezultatul pozitiv. Aici nimeni nu i-a dat un diagnostic, deşi avea manifestările bolii. În spitale, ori nu au vrut să îi facă, ori, dacă i-au făcut, au ascuns existenţa şi au spus că e negativ şi totul în regulă. Soţia mea a eăprimit un tratament inuman, fiind plimbată între spitale şi lăsată să moară”, susţine Ion Apostolache.

Bărbatul crede că Jageta Dumitrache s-ar fi infectat cu Clostridium la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde a şi murit. „A fost internată în Reanimare pe 24 şi pe 29 mai a intrat în comă. Aşa am găsit-o, după ce, de câteva zile, starea ei se tot înrăutăţea. Stătuse aşa vreo două, trei ore, fără să i se facă nimic. Motivul care mă face că cred că s-a infectat aici este că alături de ea, în salon era o altă pacientă, tot cu cancer, care avea aceleaşi manifestări. Mi-au spus că oricum murea”, susţine Ion Apostolache.

Spitalul declară că pacienta „a fost tratată corect”

Unitatea direct indicată ca loc al posibilei infectări, Spitalul de Urgenţă din Galaţi, susţine că bolnava a primit toate îngrijirile potrivite stării sale de sănătate, una foarte gravă. Reprezentanţii unităţii medicale nu exclud posibilitatea infectării în unitatea medicală, recunoscând că „focare de Clostridium sunt în toate unităţile medicale”. Ei admit că pacienta a venit de la clinica privată cu rezultatul pozitiv, opus celor obţinute la analizele  făcute în spital. Medicii spun că, oriunde s-ar fi produs infectarea, ar fi fost imposibilă detectarea acesteia pe perioada de incubaţie, care este de circa 20-28 de zile.

„Al doilea diagnostic trecut în foaia de prezentare este infecţie cu Clostridium Difficile. Există focare în toate spitalele, dar întotdeauna pacienţii vor fi diagnosticaţi inclusiv la prezentare şi vor primi tratamentul corespunzător. Această pacientă, timp de şase zile cât a stat în Reanimare, a fost evaluată şi investigată, fiind şi cu o tumoră bronhopulmonară cu metastaze multiple. S-a încercat să o aducem pe linia de stabilizare. Având în vedere gravitatea tumorii, prognosticul era oricum nefavorabil. Tratamentul a fost adaptat în funcţie de evoluţia pacientei, relevată de consulturi şi analize. A primit preparate de sânge, tratament analgezic, antibiotic şi suportiv. S-a internat cu pancetopemie, asta însemnând că toate liniile de sânge erau sub limita de apărare a organismului”, explică dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU-SMURD, din cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Articolul precedentMembru PNL doar din februarie 2018, ajuns în conducerea Organizaţiei Municipale Galaţi
Articolul următorO gălăţeancă a câştigat Premiul III la Mamaia Copiilor