Teatrul Dramatic „Fani Tardini” vă invită la spectacolele programate la sfârșitul acestei săptămâni. Sunt trei spectacole, programate în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la orele 19.00.

Vineri, 10 februarie, de la ora 19.00, se va juca spectacolul ”Ușa e deschisă”, de Andrei Velea. O fostă studentă la Medicină condamnată pentru crimă cere îngăduință. Ea vrea să nască în libertate copilul pe care îl poartă în pântec. Pronunțarea sentinței îi revine tacit spectatorului, ca un exercițiu individual, intim, de a cântări cu mintea lucidă ceea ce sufletul a ales deja. Actrița Petronela Buda  va fi protagonista spectacolului.

„Un spectacol despre justabilitate (!), UȘA E DESCHISĂ! ne întreabă cât de juști putem fi noi, ca societate, în raport cu ceea ce e «nou». Un spectacol construit în vremuri restrictive, «populat» cu actorie restricționată regizoral. Vă propun o dezbatere despre corectitudine, într-un moment în care corectitudinea nu are un aport social. Vă invit să vedem rezultatul: un suflet sincer, dar încarcerat, care naște un suflet liber.” – Vlad Ajder, regizorul spectacolului.

Sâmbătă, 11 februarie, de la ora 19.00, se va uca spectacolul ”MaMe”, nominalizat la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie, în 2021.

Distribuția: Svetlana Friptu (mama lui Radu), Radu Horghidan (Radu), Ana Maria Ciucanu (mama lui Ionuț), Ionuț Moldoveanu (Ionuț), Elena Anghel (mama lui Ștefan), Ștefan Forir (Ștefan), Oana Mogoș (mama lui Răzvan), Răzvan Clopoțel (Răzvan). 

„Ajungem la o vârstă la care ne vedem mamele, părinții, mătușile, unchii îmbătrânind și, cumva, ne raportăm altfel la ei și la bătrânețe. Bătrânețea e o temă importantă care apare în spectacol și care mă interesează foarte mult. Ajungem la vârsta aia la care nu mai suntem adolescenți, nu ne mai răzvrătim împotriva părinților, ci ne maturizăm și îi privim cu alți ochi. Cred că acesta este momentul pe care spectacolul a încercat să îl surprindă. Văd și la prietenii mei, și la alți colegi de vârsta noastră că se schimbă raportul lor față de părinți. Părinții nu mai sunt oameni ăia enervanți care îți zic una, alta, ci începi să le vezi slăbiciunile, defectele și timpul care își pune amprenta asupra lor.” spune Cristian Ban, regizorul spectacolului

Duminică, 12 februarie, de la ora 19.00, sunteți invitați la spectacolul ”Soacra cu trei nurori”, în regia lui Dan Mirea. Distribuția: Carmen Albu (Aftimia), Svetlana Friptu (Maranda), Mihaela Lecca-Gorea (Anica), Aureliu Bâtcă (Constantin), Cristina Uja-Neagu (Floarea), Vlad Ajder (Culai), Valeria Taban (Agripina), Adelin Ilie (Gheorghiță) și Lică Dănilă (Popa Leapșă). Instrumentiști: Tamara Manea, Doru Roșca, Vasile Savin și Ionuț Donose.

Povestea lui Ion Creangă, adaptată pentru scenă și montată de regizorul Dan Mirea, expune spațiul rural românesc și vulnerabilitățile sale – „castele” sătești, căsătoria ca mijloc de sporire a averii, autoritatea părintească –, precum și conflictul dintre vechi și nou.

„Spectatorii îl vor descoperi pe Creangă proaspăt, fresh, pentru că el, studiindu-se în școală, a picat un pic în derizoriu. (…) Un alt element inedit este conflictul de idei din spectacol. Această mamă are trei fii pe care îi educă în felul ei. Încearcă să le determine viitorul și să le formeze personalitatea în funcție de reperele ei de viață. Feciorul cel mic face legătura dintre gândirea nouă și mentalitatea veche la țară, în care lucrurile erau impuse de multe ori încă de la nașterea copiilor. Acest text cred eu că are profunzime și pentru faptul că trezește un semnal de alarmă în lumea mai puțin educată a satului, în care aceste practici încă există, chiar dacă suntem în secolul al XXI-lea.” spune Dan Mirea.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentNumărul accidentelor grave a crescut cu 3% în 2022 față de anul 2021. Principalele cauze au fost trecerile neregulamentare ale pietonilor
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET