Trei elevi din Galaţi au obţinut medalia de argint la Olimpiada Mondială de Robotică

Mihai David, David Călugaru și Ștefan Stoian au realizat un robot care produce și vinde hrană sănătoasă

Trei elevi din Galaţi au obţinut medalia de argint la Olimpiada Mondială de Robotică, desfăşurată la Chiang Mai (Thailanda), la sfârşitul acestei săptămâni.

Mihai David (14 ani, clasa a VIII-a), David Călugaru (13 ani, clasa a VII-a), ambii elevi ai Colegiului Național Vasile Alecsandri”, și Ștefan Stoian (14 ani, clasa a VIII-a), de la Colegiul Mircea Eliade”, au realizat un robot care produce și vinde hrană sănătoasă.

Aparatul, construit din piese Lego și circuite electrice controlate de computere, a reprezentat România la World Robot Olympiad 2018, care s-a desfășurat în perioada 16-18 noiembrie la Chiang Mai (Thailanda). Robotul realizat de cei trei tineri gălăţeni a fost foarte apreciat de juriu, care le-a acordat românilor medalia de argint a competiţiei, la categoria Open juniori. Victoria a revenit selecţionatei Rusiei, iar pe locul al treilea s-a clasat reprezentatva Egiptului. În concurs au fost prezente în total 486 de echipe, din 64 de ţări ale lumii.

După ce au învățat cum cresc plantele, cei trei elevi gălăţeni s-au gândit cum se pot produce mai eficient şi cu costuri mai mici. „Apeși un buton și primeşti o cutie cu microplante pentru salate, care conțin până la de 40 de ori mai multe vitamine comparativ cu o plantă adultă. Robotul însămânțează, udă semințele, mută cutiile într-un turn de creștere vertical, în vederea eficientizării spațiului, și care este iluminat, pentru a ajuta fotosinteza. După 3-4 zile, semințele germinează, apar primele frunze adevărate, iar plantele pot fi vândute”, a explicat Mihai David.

„Am programat şi un sistem de management de stoc, așa că știm exact unde și în ce etapă de producție este fiecare cutie, câte am vândut și ce am încasat. Robotul mută plăntuțele la frig și face reduceri de preț pentru a elimina stocurile”, a completat Ștefan Stoian.

Juniorii care au reprezentat România la competiţia din Thailanda au fost coordonaţi de profesorii Mirela Voinea, Liliana Dău, Marinela Buruiană şi Robert Irimia.

Articolul precedentCSM Galaţi, a patra victorie la scor împotriva Sportului Studenţesc
Articolul următorPrimăria face anchete sociale pentru a-i ajuta pe gălăţenii care vor rămâne în frig