Primăria Galați a cumpărat cu suma de 155.000 lei un dispozitiv care arată cât de sănătoşi sunt copacii de pe domeniul public. Acesta a fost testat pe un stejar din faţa Teatrului Muzical de peste 200 de ani.

Pe copac au fost puşi 17 senzori, senzorii sunt conectaţi, au fost loviţi fiecare de 5 ori, deoarece pe baza undelor sonore, viteza de propagare a sunetului o să redea dacă lemnul are putregai sau nu.

„Imaginea ne spune că majoritatea secţiunii este intactă, dar avem câteva porţiuni unde apare degradarea provocată de ciuperci, dar este foarte mică, deci nu există pericol pentru copac. Am studiat fizică, provin dintr-o familie de dulgheri, dar aveam şi gater, sunt obişnuit cu lemnul, am căutat o soluţie tehnică să înţeleg lemnul. În 1996 am început să dezvolt dispozitive ca acesta pentru a inspecta copacii şi apoi am înregistrat patentul internaţional (brevetul) pentru acest tip de dispozitive, tomografie sonică pentru copaci. Peste 10.000 de utilizatori îl folosesc în acest moment”, a precizat Frank Rinn cel ce a brevetat acest tomograf sonic al copacilor.

„Suntem preocupaţi de siguranţa cetăţeanului, dar şi de protecţia bunurilor, prin urmare am achiziţionat acest dispozitiv, care, cu certitudine, va fi un sprijin important în evaluarea şi diagnosticarea arborilor care se află pe domeniul public”, a explicat Petrica Paţilea, reprezentantul Primăriei Galaţi.

Aceasta a precizat că de multe ori un arbore poate arăta ca fiind sănătos în afară, dar o tomografie poate arată ce putred este de fapt. 

Imagine

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentKARA Flowers & Events, cadouri din suflet pentru femei, de 8 Martie. Soția lui Rareș Bogdan deschide o nouă florărie
Articolul următorUn nou concurs de creativitate în domeniul IT, pentru toate vârstele, organizat de Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică