Acasă Actual Siropuri de tuse, interzise de UE. Cum a comentat decizia medicul Tudor...

Siropuri de tuse, interzise de UE. Cum a comentat decizia medicul Tudor Ciuhodaru

Uniunea Europeană a interzis mai multe siropuri de tuse, deoarece conțin o substanță foarte periculoasă pentru organismul uman. Este vorba despre un tratament care este folosit atât de adulți, cât și de cei mici.

Este vorba de siropurile care conțin folcodină, acestea vor fi interzise de Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul în care cineva are nevoie de o anestezie generală.

”Se folosește de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. (…) Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropo de eficiență și siguranță, dacă aceeași evaluare s-a făcut și în 2011. Atunci, același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a zis că nu este niciun fel de problemă, este benefic pentru tratamentul tusei și nu are niciun fel de efecte secundare”, a afirmat medicul Tudor Ciuhodaru, într-o intervenție la un post TV.

„În România nu există niciun medicament pe bază de folcodină autorizat”, a precizat acesta, dar „este interesant cum schimbarea de percepție face ca un medicament aprobat ca sigur și eficient, după 10-11 ani este considerat cu riscuri pentru sănătatea umană”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

„Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat emis vineri.

În luna septembrie a acestui an, Franța declarase că folcodina ar putea fi interzisă din cauza riscului ridicat de alergii. De asemenea, tusea uscată era unul dintre principalele simptome  covid-19.

 

 
Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 03 decembrie 2022
Articolul următorVremea 4 decembrie – Iarna își intră în drepturi în mai multe regiuni din țară