Pe data de 14 octombrie, ortodocșii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

 

 

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, iar în fiecare an era organizat un pelerinaj la moaștele aflate la Catedrala Mitropolitană din Iași. În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, în cadrul pelerinajului au putut participa doar cei care sunt din Iași și au buletinul pe o adresă din municipiu.

„În zona din faţa acestui podium vor fi amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt pe toate direcţiile, scaune ce vor marca locul unde vor sta credincioşii. Din păcate, având în vedere restricţia impusă la nivel naţional, doar cei care au reşedinţa în municipiul Iaşi vor putea pătrunde în acest spaţiu, după principiul primul venit, primul care ocupă un loc. Tot aici, pe aceste scaune din faţa podiumului, vor sta şi cei aproximativ 50 de invitaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, reprezentanţi ai unor instituţii sau personalităţi din domenii precum medicina, cultura sau educaţia. Cei care nu vor putea pătrunde în acest perimetru vor putea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – unul cu orientare spre Piaţa Unirii, celălalt spre Palatul Culturii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Sfânta CUvioasă Parascheva este cinstită de ortodocșii români, dar și de alte naționalități. Născută în Tracia, în satul Epivata în secolul XI, era fiica credincioașă și evlavioasă a unor creștini bogați. Aceasta și-a dedicat de mică viața lui Dumnezeu, dăruindu-și hainele unui sărac și pornind pe drumul pribegiei. A devenit pustnică pentru mai mulți ani în ținutul din Pont și a viețuit timp de 5 ani în Heracleea la Mânăstirea Maicii Domnului. Ultima parte a vieții și-a petrecut-o în satul natal, unde a murit asemenea unei străine.

 

Articolul precedentFreedom House: guvernele lumii se folosesc de consecințele pandemiei
Articolul următorUn nou val de restricții în România. Masca de protecție OBLIGATORIE în spațiile aglomerate, FĂRĂ evenimente timp de 30 de zile