”Școala SuperTeach” este un proiect al Asociației SuperTeach, în curs de implementare în două școli de stat din Constanța și Galați, ce va fi replicat și în alte instituții școlare din țară. Proiectul presupune implementarea instrumentelor de mentalitate deschisă pe o perioadă de doi ani și măsurarea impactului asupra întregii comunității școlare.

Prima instituție de învățământ de stat din județul Galați ce va intra de astăzi într-un amplu proces de transformare a mentalității este Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”. Proiectul ”Școala SuperTeach” presupune că, pe o perioadă de doi ani, în instituția de învățământ din Galați vor fi implementate instrumentele pentru schimbarea mentalității conducerii școlii, profesorilor, elevilor, precum și personalului nedidactic al instituției și părinților. Toate activitățile din proiect vor fi monitorizate și evaluate, măsurându-se impactul programului asupra întregii comunități școlare. Proiectul ”Școala SuperTeach” va fi implementat și în alte școli din țară, cu susținerea mediului privat, companii care investesc în creșterea calității educației românești.

Ce înseamnă ”Școala SuperTeach” pentru elevi, profesori și părinți?

”Pentru copii este școala unde merg cu bucurie, încrezători în ei înșiși și în cei din preajma lor, curioși și motivați să învețe, inteligenți emoționali și cognitiv, dornici să colaboreze și capabili să ofere și să primească feedback valoros. În ceea ce-i privește pe profesori, școala cu mentalitate deschisă reprezintă locul unde merg cu bucurie în fiecare zi, dornici să inoveze și să colaboreze unii cu ceilalți, capabili să ofere și să primească feedback natural, motivați să învețe de la copii și într-un parteneriat real cu părinții”, punctează Cristina Gheorghe, co-fondator al Asociației SuperTeach, coordonator al programului ”Școala SuperTeach”.

Proiectul include și activități dedicate schimbării mentalității părinților, urmărindu-se ca aceștia să devină cu adevărat parteneri de învățare ai elevilor și profesorilor, să fie mai conectați cu copiii lor, dornici să ofere și să primească feedback de impact și să se implice în proiecte comunitare și școlare alături de copii.

”Copiii cresc și se dezvoltă mai mult sau mai puțin în funcție de câtă iubire primesc sau cât de des sunt văzuți și validați. Noi, profesorii, trebuie să ne asigurăm că atmosfera în care ei se dezvoltă să fie una sigură, prielnică, benefică. Mentalitatea Deschisă nu se învață, se înțelege, se activează, se practică. Pentru că eu învăț în permanență ce înseamnă să predai sau să discuți cu o Mentalitate Deschisă, iar acest lucru îmi dă o încredere de nestăvilit, îmi doresc să transmit acest lucru și comunității din școala mea și din Galați”, spune Simona Rusu, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație și liderul echipei de proiect în cadrul Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare”. 

Ce-și doresc elevii de la proiectul ”Școala SuperTeach”?

”Mi-aș dori ca toți profesorii mei să arate că le pasă de copii și să avem curajul să discutăm liber despre orice cu ei”, spune Gabriela Alexă Ryana, elevă în clasa a VI-a D la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Galați. ”Aș vrea ca prin acest proiect școala să devină un loc unde să vin cu bucurie și să învăț mai multe lucruri noi în afara programei școlare, să-mi cultiv pasiunile prin cursuri de fotografie, teatru, dans”. Gabriela are un mesaj și pentru părinți: ”Părinții nu ar trebui să se intereseze doar de note, ci de ce știm, de ce învățăm cu adevărat la școală. Dacă iau 10 la un test asta nu înseamnă că știu, ci doar că am învățat pentru test”.

Proiectul Școala SuperTeach va fi implementat prin conferințe locale (conștientizare a comunității), cursuri de Mentalitate Deschisă cu toți profesorii din instituție, ateliere cu personalul administrativ și cu elevii, acțiuni concrete pentru rezolvarea problemelor și adaptarea culturii organizaționale la Mentalitate Deschisă, implementarea de instrumente și bune practici de Mentalitate Deschisă, leadership și măsurare a impactului asupra școlii și comunității. ”Proiectul de schimbare de mentalitate la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” va fi ca un bulgăre de zăpadă, cu impact asupra comunității gălățene și a altor școli din județ”, consideră Cristina Gheorghe, co-fondator SuperTeach.

Școli cu mentalitate deschisă în toate județele țării

”Școala SuperTeach” va fi replicat și în alte instituții școlare din România. ”Obiectivul nostru este ca în următorii 5 ani să ajungem cu acest proiect în minim o școală din fiecare județ al țării, să putem dezvolta un program național cu impact sistemic”, a precizat Dragoș Anastasiu, co-fondator SuperTeach.

Programul de Mentalitate Deschisă în Educație (MDE) este creat de Institutul Arbinger din SUA, lider global în schimbarea mentalității și susținut în România de Institutul Dezvoltării Personale și SuperTeach. Programul MDE îi ajută pe participanți să facă diferența dintre comportament și mentalitate, oferindu-le în același timp tehnici și instrumente pentru ca aceștia să poată avea un impact pozitiv la nivelul comunității lor. Programul oferit profesorilor este acreditat de ministerul Educației.

Imagine

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentALERTĂ: Tentativă de fraudă cu donații false pentru cauza Ucrainei propagată prin e-mail
Articolul următorODESA, ultima redută | Rezistență cu mâinile goale – războiul celor care nu mai au nimic de pierdut. BĂTĂLIA pentru sudul Ucrainei a început – VIDEO și FOTO