Noi reguli privind vârsta de pensionare în România intră în vigoare de duminică. Cei care au lucrat în condiţii deosebite de muncă pot, începând de duminică, să iasă la pensie mai devreme.

Noua lege amendează dispoziţii ale Legii 263/2010 şi prevede acordarea unei perioade suplimentare la vechimea în muncă, de patru luni, pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare începând cu primul an de stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii.

INFORMAŢIILE PRIVIND PROIECTUL

Potrivit actului normativ, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale şi anume patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de trei luni cât se prevede în prezent.

Prin aceste modificări s-a dorit o rezolvare a problematicii actuale privind condiţiile grele, deosebite de muncă. Munca desfăşurată în astfel de condiţii impune şi obligă la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar, au explicat iniţiatorii, aceştia menţionând salariaţii din Complexul Energetic Oltenia.

De măsurile conținute de actul normativ vor beneficia doar persoanele care vor ieși la pensie începând de duminică, nu și cei care s-au pensionat deja sau care se mai pensionează până sâmbătă, întrucât documentul nu prevede și măsuri de recalculare pentru cei ieșiți la pensie înainte ca noua lege să intre în vigoare.

Astfel, persoanele deja pensionate pentru limită de vârstă până pe 16 noiembrie 2019 nu vor putea beneficia de noul mod de calcul.

Reducerile vârstei de pensionare în funcție de anii lucrați în condiții deosebite se vor aplica conform tabelului din imagine

Articolul precedentPrivat de libertate chiar de ziua lui, după ce singur a sunat la 112
Articolul următorAmbasadorul României în Rusia, Doctor Honoris Causa la Galaţi