Reținuţi pentru contrabandă cu țigări de peste un milion de lei

 

Patru persoane, reținute pentru contrabandă cu țigări de peste un milion de lei. Grupul infracțional acționa pe raza județului Galați a municipiului București. 

Patru persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Galaţi, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul S.I.A.S., Brigada Autostrăzi, BCCO şi I.J.J. Galaţi, I.J.J. Ialomiţa şi I.G.P.F.

Potrivit procurorilor, din octombrie 2018, cele patru persoane, C. M., L. N., C. A. şi T. M., au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Galaţi şi a municipiului Bucureşti. Grupul făcea contrabandă cu produse din tutun, provenite din Republica Moldova, pentru a obține profit ilicit.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpaţii C. M. şi L. N., ajutaţi de un alt suspect, preluau, de pe teritoriul Republicii Moldova, mijloacele de transport în care se aflau disimulate cantităţi de ţigări. Apoi, aceştia intrau în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Cahul – Oancea.
Ulterior, asigurau traseele de deplasare şi luau măsuri de contrafilaj şi protecţie, până predau maşinile inculpatului T. M. Autovehiculele pline cu ţigări de contrabandă erau conduse de inculpaţii L. M. şi C. A., care ajutau şi la descărcarea şi depozitarea acestora.

Numere false, folosite pentru trecerea frontierei şi schimbate apoi 

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au utilizat cel puţin trei mijloace de transport cu locuri speciale pentru disimularea ţigărilor pe întreaga suprafaţă a podelei.
„O altă măsură de protecţie a membrilor grupului infracţional a fost aceea a utilizării pe durata deplasărilor pe teritoriul Republicii Moldova a unor numere false de înmatriculare provenite de la mijloace de transport de aceeaşi marcă, culoare şi model, precum şi a unor documente false referitoare la aceste autovehicule. În acest scop, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la centrele de dezmembrări de pe teritoriul Republicii Moldova, de unde au procurat documentele şi plăcuţele de înmatriculare ale unor autovehicule identice cu cele utilizate pentru transportul ţigărilor”, se arată într-un comunicat al DIICOT Galaţi.
După ce treceau frontiera de stat dintre România şi Republica Moldova, inculpaţii care conduceau maşinile înlocuiau plăcuţele de înmatriculare şi documentele aferente autovehiculului.

„Aceste măsuri au fost luate cu scopul de a îngreuna eventuala depistare a membrilor structurii infracţionale de către organele de anchetă prin faptul că eventualele verificări efectuate la punctele de frontieră ar fi indicat cu totul alte autovehicule decât cele în care se aflau încărcate în mod disimulat cantităţile de ţigări”, mai arată procurorii.
Anchetatorii susţin că inculpaţii asigurau protecţia transporturilor de ţigări, încercând să deruteze eventualii urmăritori.  Foloseau trasee sinuoase, se întorceau şi treceau prin aceleaşi locuri, pentru a se asigura că nu sunt urmăriţi.
După ce introduceau ţigările în România, o parte dintre membrii grupului însoţeau mijloacele de transport până la intrarea în municipiul Bucureşti. Apoi, îl anunţau pe inculpatul T. M. de unde să ia maşinile şi să le ducă la spaţiile de depozitare.

Sechestru pe bunurile inculpaţilor 

Un astfel de transport nu a mai ajuns la destinaţie, fiind oprit în trafic duminică dimineaţă. „Prin P.T.F. Oancea au pătruns în România, dinspre Republica Moldova, două autovehicule despre care existau indicii cu privire la comiterea unui nou act material de contrabandă cu ţigări, ocazie cu care s-a procedat la constituirea dispozitivului operativ în vederea prinderii în flagrant a membrilor structurii infracţionale. În urma verificărilor efectuate, în caroseria unei autoutilitare a fost identificată cantitatea totală de 34.930 pachete de ţigări”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada februarie 2019 – mai 2019, membrii grupului au introdus în mod ilegal, din Republica Moldova, prin sustragerea de la controlul vamal, 116.360 pachete de ţigări fără timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de Republica Moldova, în valoare de peste 1.163.600 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri ale inculpaţilor.
Cei patru inculpaţii vor fi prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Articolul precedentObservaţii nocturne ale Lunii, cu ocazia Zilei Internaţionale a Astronomiei
Articolul următorMii de consumatori, fără apă pentru 12 ore din cauza unor lucrări